Velika nejednakost u raspodeli dohotka: Postoji li u Srbiji srednja klasa?

Izvor: biznis.rs, 25. maj 2021 – Postoji li u Srbiji i dalje srednja klasa i da li nju merimo količinom prihoda ili nivoom obrazovanja, pitanje je na koje ovdašnji sociolozi i ekonomisti uglavnom odmahuju rukom i nazivaju ga „teško objašnjivim“, a često i „retoričkim“.

Sagovornik portala Biznis.rs, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Mihail Arandarenko podseća da postoji više načina da se definiše srednja klasa.

“U tradiciji evropske sociologije, to je relativno heterogena grupacija koja, po više kriterijuma, stoji između nižih i viših društvenih slojeva. Nju čine stručnjaci, obično visokoobrazovani, profesionalci i slično, kao i sitni posednici ‘građanskog’ tipa, koji uglavnom dele određeni sistem vrednosti, način života”, podseća prof. Arandarenko.

Ono što se, dodaje on, kod nas promenilo je da su tradicionalna zanimanja srednje klase, shvaćene kao “prelazne” klasne grupacije u evropskom smislu, kao što su srednjoškolski profesori, inženjeri, stručnjaci zaposleni u administraciji i slično, u relativnom smislu, danas plaćena oko ili jedva iznad proseka, što, zaključuje prof. Arandarenko, vodi utisku o marginalizaciji srednje klase.

“Velika nejednakost po visini i raspodeli dohotka u Srbiji uglavnom je posledica velikog broja relativno siromašnih građana, što znači da onih sa srednjim ili višim dohotkom ima nešto manje nego u vreme socijalizma, ali ta razlika nije dramatična. Može se, možda, reći da se prilično promenio sastav srednje klase, da je sada heterogeniji nego ranije, u smislu obrazovanja, kulturnih vrednosti itd. Ipak, i novija sociološka istraživanja u Srbiji i dalje nalaze da srednja klasa, u evropskom smislu, po svojim vrednostima, načinu života i aspiracijama, predstavlja distinktivnu grupaciju, kao i u ranijem periodu”, navodi prof. Arandarenko.

https://biznis.rs/vesti/postoji-li-u-srbiji-srednja-klasa/ Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!