Koncert Dimitrija Vasiljevića, prvog srpskog doktora džez klavira (VIDEO)

SMEDEREVO, 25. maj 2021 – Dimitrije Vasiljević, džez pijanista, doktor džez klavira i kompozitor ove srede ima koncert u smederevskom Centru za kulturu.

Vasiljević je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, završio je master studije džez klavira na Univerzitetu Stejnhard u Njujorku i doktorirao džez klavir na Univerzitetu Ilinois. Pre nego što je postao docent na Ksavijer Univerzitetu u Luizijani, u Nju Orleansu, gde trenutno radi kao profesor džez klavira, bio je pridruženi profesor na  Univerzitetu Stejnhard  u Njujorku, kao i asistent na Univerzitetu u Ilinoisu.

Kao aktivni solo džez pijanista, ali i lider kvinteta, kvarteta i trija, Vasiljević nastupa širom Evrope i Amerike, a među prestižnim salama u kojima je do sada držao koncerte su i Karnegi Hol u Njujorku, Kenedi Centar u Vašingtonu, sedište Ujedinjenih Nacija u Njujorku, Kranert Centar u Urbani, Montre Palas u Montreu, Švajcarska,  Hensel Hol  u Lankasteru itd. Takođe, redovno nastupa i u džez klubovima u Njujorku, Nju Orleansu i Čikagu. Godine 2008. osvojio je treću nagradu žirija kao i nagradu publike na Solo džez klavirskom takmičenju  u Montreu, prestižnom svetskom takmičenju džez pijanista, kao jedini džez pijanista sa Balkana kome je to ikad pošlo za rukom.

Vasiljević je i stvaralac čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tradicionalne srpske muzike. Pored svoje izvođačko-kompozitorske i akademske karijere, bavi se i komponovanjem muzike za film (Mora da ovo nije sve; Tierra Utopia; Reconciliation) i jedan je od osnivača i članova Music Defying Boundaries, američke neprofitne organizacije posvećenje promociji, širenju i plasmanu eksperimentalne elektronske improvizovane muzike kroz edukaciju, izvođaštvo i dokumentovanje. Između 2013. i 2017, bio je deo profesorskog tima Blue Mountain Chamber Music Festival letnjih muzičkih kampova u Nju Džersiju i Pensilvaniji.

Vasiljević ima četiri objavljena autorska albuma (The Path of Silvan; Metaphor; Accidental Nomad; Us) i snima za američku diskografsku kuću Ropeadope Records. Ova kuća izabrala je njegov album Accidental Nomad za svog predstavnika u trci za Gremi nominacije za 2019. godinu u četiri kategorije: Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija.

Član je američkog Udruženja džez edukatora (Jazz Education Network – JEN), a kuriozitet je da je Vasiljević prvi i za sada jedini doktor džez klavira iz Srbije.

Početak koncerta zakazan je za 19 sati, a cena ulaznice je 300 dinara.

Foto i video: dimitrijevasiljevic.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!