Site icon podunavlje.info

Snimak iz drona: Oj Dunave reko plovna, tvoji vali nose…

22. maj 2021 – Ako ste se ikada zapitali otkud toliko prisustvo fekalnih materija u Dunavu, snimak koji je tokom ove nedelje objavila Eko straža može da vam da odgovor. Nedaleko Pančevačkog mosta u Beogradu snimljene su dve cisterne koje pravo u Dunav sinhrono istovaruju sadržaj, po svemu sudeći produkte pokupljene iz septičkih jama. Jer, od cirka 1,6 miliona oko 560.000 Beograđana uopšte nema kanalizaciju, a i oni koji imaju – kanalizacija im se izliva u Savu i Dunav. Direktno.

Snimak iz drona, ma koliko bio efektan, još i praćen divnom pesmom nedavno preminulog Đoke Marjanovića, zaista je potresan. Čak i da ne znamo da se u Srbiji samo 16 odsto otpadnih voda prečišćava, kada vidimo ovako nešto ne možemo da ostanemo ravnodušni.

Umesto „Beograde, na ušću dveju reka ispod Avale…“ neko je na Tviteru, ispod ovog snimka, napisao „Beograde, na ušću dveju kanalizacija…“. Da nije tužno bilo bi duhovito. Možda namesto stihova iz čuvene pesme, u izvođenju Đorđa Marjanovića, gledjući snimak, bolje da su upotrebljeni oni, takođe pokojnog, Ljube Moljca: „Oj Dunave, reko plovna, tvoji vali nose…“

Inače, da i to ne zaboravimo, Beograd se kandidovao za Zelenu prestonicu Evrope 2023. Jeee…

Video: Eko straža Twitter, drone video by Dragan Trifunović

Exit mobile version