Počela izgradnja prve vetroelektrane u našoj zemlji južno od Dunava

GOLUBAC, 16. maj 2021 –Vetroelektrana Krivača u opštini Golubac biće prva elektrana za proizvodnu električne energije iz vetra južno od Dunava, pošto su sve dosad kod nas izgrađene u Vojvodini. Planskom dokumentacijom obuhvaćene su lokacije za 38 vetroagregata, a vrednost radova je procenjena na oko 140 miliona evra.

Projekat realizuje kompanija Ivicom Energy iz Žagubice koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH iz Beča. Inače, kako navode investitori, bilo je potrebno više od deset godina pripreme, dobijanja potrebnih dozvola i regulisanja imovinsko pravnih odnosa da bi uopšte počela izgradnja.

Za potrebe elektrane biće izgrađeno 13 kilometara lokalnih puteva i dva dalekovoda dužine 20 kilometara, a kada bude završena vetroelektrana Krivača proizvodiće oko 310 megavat sati električne energije, što će ukupno predstavljati jedan posto ukupne godišnje potrošnje u Srbiji. Planirano je da elektrana počne da radi do kraja 2023. godine.

Vetrogeneratori su smešteni na Golom Brdu (505 mnm), Velikom Cerju (515 mnm), Malom Cerju (500 mnm), Velikom Klokočaru (554 mnm) na severnom delu lokacije i Čuka (515 mnm), Tilva (56 1mnm), Debelo Brdo (577 mnm), Krivačka Tilva (592 mnm) na južnom delu lokacije.

Foto/ilustracije: Ivicom Energy

Skorašnji članci

error: Content is protected !!