Od juče Srbi mogu u Grčku. Da, ali nije sve baš tako jednostavno…

15. maj 2021 – Na osnovu zajedničke ministarske odluke pod brojem Δ1α/Γ.Π.οικ. 27706/29.4.2021 (ΦΕΚ B 1823/29.4.2021) ukinuta je od 14. maja u 6 ujutro zabrana ulaska u Grčku za državlјane Srbije. Mnogi su ovo jedva čekali, jer tu su i vansezonski popusti, ali….

Grčka ambasada u Beogradu je objavila detaljna pravila koje moraju da poštuju državlјani Srbije koji su namerni da uđu u tu zemlju. Dakle, Srbi mogu da ulaze u Grčku samo sa:
1) negativnim PCR testom na COVID-19, koji je urađen tokom poslednjih sedamdeset dva (72) sata pre dolaska u Grčku i ukoliko imaju potvrdu o negativnom rezultatu na engleskom jeziku, koja sadrži ime, prezime i broj pasoša ili lične karte osobe na koju se odnosi.
ili
2) u slučaju kompletne vakcinacije protiv korona virusa, ukoliko dostave potvrdu o vakcinaciji, na engleskom jeziku, koja je izdata od strane državne institucije i na osnovu srpskih zakona, pod uslovom da je prošlo četrnaest (14) dana od završetka vakcinacije. Potvrda o vakcinaciji treba da sadrži ime i prezime, vrstu date vakcine, kao i broj primlјenih doza vakcine.
Sva lica koja ulaze u Grčku dužna su da popune PLF elektronski formular na veb portalu travel.gov.gr.
Licima koja ulaze u Grčku biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma, ali su oslobođena obavezne preventivne samoizolacije, a za sve ostalo, tokom boravka u Grčkoj, u obavezi su da poštuju vanredne mere koje su na snazi u cilјu sprečavanja širenja korona virusa (travel.gov.gr).

Nasumična testiranja su, kako je objavljeno, besplatana i rezultati se dobijaju za desetak minuta.

Uz ovo i obaveštenje da će od 1. juna moći da se na ulasku u Grčku koristi i digitalni zeleni sertifikat, čije je dobijanje eUprava omogućila ove nedelje.

Foto: https://www.visitgreece.gr/mainland/macedonia/halkidiki/

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!