Na današnji dan pre 55 godina počela gradnja Đerdapa (Filmske novosti)

15. maj 2021 –. Sporazum o izgradnji i eksploataciji brane na Đerdapu potpisan je između SFRJ i Narodne Republike Rumunije 1963. godine. Zvanično je gradnja počela ranije, ali je činjenica da su prvi kubici betona u temelјe budućeg giganta ugrađeni 15. maja 1966. godine.

Inače, prema sporazumu dve države, glavni objekat HEPS „Đerdap 1” projektovan je i izgrađen tako da svakoj strani pripadne po jedna elektrana, jedna brodska prevodnica, jedna polovina prelivne brane i po jedna neprelivna brana, sa pratećim objektima. Preko brane napravljen je drumski put, državna granica ide upravno na osu brane i deli objekat na dva simetrična dela, a da bi se to ostvarilo pomerena je u korist Rumunije.

Svaka strana izvodila je, u principu, radove na svojoj teritoriji uz sinhronizaciju sa drugom i striktno poštovanje utvrđenih rokova. Prvi agregati pušteni su u rad 6. avgusta 1970. godine, istovremeno na jugoslovenskoj i rumunskoj strani. Rumunska brodska prevodnica počela je prevođenje brodova 3. avgusta 1969, a jugoslovenska oktobra 1970. godine. Konačno pregrađivanje Dunava obavljeno je 13. avgusta 1969. godine.

Tokom izgradnje glavnog objekta iskopano je 13,4 miliona kubnih metara šljunka i rečnog nanosa, 7,2 miliona kubika stena, ugrađeno 3,2 miliona kubika betona, 167.000 tona armature i čelične konstrukcije i 69.000 tona opreme.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!