Izmene Zakona o akcizama – pojeftinjuje viski, poskupljuje domaća rakija

14. maj 2021 – Akciza na viski, koja je sada 348,17 dinara po litru, po usvajanju novog Zakona biće 185 dinara. Istovremeno, druga alkoholna pića, sa istim procentom alkohola, od 40 posto, uključujući tu i domaću rakiju, za koje sada važi niža akciza od 136,62 dinara, po svemu sudeći, moraće da poskupe. Koliko – ostaje da se vidi.

Izmene su predviđene Predlogom zakona o akcizama koji je ove nedelje usvojila Vlada Srbije. Novi zakon, naime, ujednačava iznos akcize za sva jaka alkoholna pića u odnosu na procenat alkohola koji sadrže, a ne u odnosu na sirovinu od koje se prave, prenosi N1.

Zakon predviđa pet različitih nivoa akciza – dva će i dalje ostati ista i obračunavaće se po litru; akciza na pivo od 26,44 dinara, kao i akciza na „ostala niskoalkoholna pića“, a to su ona sa udelom alkohola od 1,2 do najviše 15 odsto, gde spadaju i vina, kao i razni „sajderi“ . Tu će akciza i  dalje biti 23,14 dinara za litar.

Po novom zakonu se na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda naplaćuje akciza od 136,62 dinara po litru. Akciza za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina, u koje spada i viski, naplaćuje se u iznosu od 348,17 dinara po litru pića, dok se za ostala jaka alkoholna pića treba da se plati akciza od 223,67 dinara za litar.

Sva ova računica zbog toga što se akciza obračuna na 100 litara, na jedan hektolitar, čistog alkohola i ona iznosi 46.250 dinara. To praktično znači da ako je „jačina“ nekog pića 40 odsto, jedan litar pića ima četiri decilitra čistog alkohola. Tako 100 litara čistog alkohola ima u 250 litara pića, što donosi akcizu od 46.250 dinara. Po litarskoj flaši takvog pića ovaj namet je 185 dinara za sva ona sa udelom alkohola od 40 odsto. Jer, akciza na piće biće veća što je procenat čistog alkohola u njemu viši.

Razlog menjanja akcizne politike kod alkoholnih pića je, treba i to reći, usklađivanje sa direktivama EU. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, a prvo naredno usklađivanje dinarskih iznosa akcize na alkoholna pića iz člana 1. ovog zakona izvršiće se u 2022. godini, indeksom potrošačkih cena u 2021. godini.

Foto/arhiva: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!