Site icon podunavlje.info

Akcija na prevenciji u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji

VELIKA PLANA, 14. maj 2021 – Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane realizuje projekat „I ti možeš zaustaviti trgovinu ljudima!“, kao deo akcije „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“, a koja se realizuje u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope.

Projekat će biti implementiran u 20 gradova i opština Srbije, a na listi su: Velika Plana, Smederevska Palanka, Smederevo, Požarevac, Kučevo, Veliko Gradište, Despotovac, Jagodina, Sombor, Bujanovac, Vranje, Vlasotince, Vladičin Han, Bor, Zaječar, Majdanpek, Kraljevo, Kragujevac, Lapovo i Beograd.

Trgovina ljudima, posebno ženama i devojkama, globalni je problem. To je jedan od najvećih problema čovečanstva, koji najviše pogađa decu i mlade iz osetljivih društvenih grupa i siromašnih sredina, koji su ujedno i najugroženiji.

Cilj programa je formiranje i obučavanje 20 školskih vršnjačkih timova  koje čini  40 učenika i 20 nastavnika (supervizora vršnjačke edukacije)  na temu trgovine ljudima; rad sa mladima koji dolaze iz osetljivih društvenih grupa i motivisati ih da preuzmu aktivnu ulogu u svom okruženju kroz organizovanje različitih aktivnosti i akcija koje imaju za cilj informisanje i podizanje svesti o trgovini ljudima (sa fokusom na žene i devojke), kao i omogućavanje umrežavanja sa relevantnim institucijama i organizacijama civilnog društva, kako bi se uspostavila saradnja  kojom bi se obezbedio efikasan sistem podrške žrtvama i osobama koje su pod rizikom od trgovine ljudima.

Specifični ciljev projekta su Informisanje, edukovanje i podizanje svesti mladih iz 20 opština obuhvaćenih implementacijom projekta : (20 gradova i 60 sela) na temu trgovine ljudima (sa fokusom na žene i devojke) i performansu kao vidu društvenog aktivizma; Motivisanje mladih iz ovih 20 opština (20 gradova i 60 sela), koje su obuhvaćene Programom, da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju promena u svom  okruženju; Umrežavanje školskih vršnjačkih timova protiv trgovine ljudima sa institucijama, policijom, tužilaštvom i lokalnom samoupravom, ima za cilj  uspostavljanje  saradnje kako bi se obezbedio efikasan sistem podrške žrtvama i osobama pod rizikom od trgovine ljudima, rekla je za Podunavlje.info Jelena Zlatkova, autorka i koordinatorka projekta.

Obuke za članove vršnjačkih timova biće organizovane subotom i nedeljom u hotelu „Vir“ u sledećim terminima: 1. grupa 15. i 16. maja, 2. grupa 22. i 23. maja, 3. grupa: 5. i 6. juna.

Exit mobile version