Site icon podunavlje.info

Do maja prebačena godišnja kvota broja dana sa zagađenim vazduhom

13. maj 2021 – Stanje kvaliteta vazduha u Srbiji je alarmantno, a nadležni ne preduzimaju ono što im je zakonska obaveza, navodi se u saopštenju Nacionalne ekološke asocijacije. Uz ovo dati su i egzaktni podaci o broju dana u 2021. godini u kojima je koncentracija čestica PM10 bila iznad dozvoljenih, a koji je u sedam gradova iznad 35, koliko je maksimalno dopušteno za celu kalendarsku godinu, a tek je maj mesec. Ali ono, kao u priči o cvrčku i mravu, ko bi još sad, u proleće, mislio o onom što će nam se događati nazimu…

Od 133 dana u 2021. godini, u Novom Pazaru i Valjevu je prekoračenje graničnih vrednosti izmereno 84 dana, Popovcu 61 dan, Kosjeriću 54 dana, Nišu 51 dan, Obrenovcu 47 dana, Smederevu 47 dana.
Iz NEA podsećaju da je baš Vlada Srbije Uredbom o uslovima za monitoring kvaliteta vazduha propisala da vrednosti PM10 smeju biti prekoračene najviše 35 dana u jednoj kalendarskoj godini.

Pozivamo nadležne, stoji u saopštenju NEA, da hitno zaštite zdravlje građana Srbije, a takođe i Ustav Republike Srbije koji garantuje građanima pravo na čist vazduh.

Podsećaju takođe da sve ovo, aktuelne podatke, građani mogu da prate na njihovoj novoj aplikaciji za prikaz kvaliteta vazduha u Republici Srbiji u realnom vremenu xEco Vazduh na: https://xeco.info/xeco/vazduh

Exit mobile version