Site icon podunavlje.info

„Grožđe, gvožđe i urbane vibracije“, nova postavka Muzeja u Smederevu

SMEDEREVO, 12. maj 2021 – Muzej u Smederevu danas je pretpremijerno novinarima predstavio novi deo postavke – izložbu „Grožđe, gvožđe i urbane vibracije“, koju će posetioci moći da pogledaju u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, ali i po njenom isteku.

Na ovoj izložbi su predstavljene tri tematske celine koje predstavlјaju prepoznatlјiva obeležja Smedereva i smederevskog kraja – gvožđe, grožđe i urbane vibracije. Na prvi pogled potpuno različiti, kako autori izložbe navode, ovi segmenti su isprepletani kako u istoriji, tako i u identitetskim praksama žitelјa Smedereva i njegove okoline.

Kroz tekstove, muzejske predmete, fotografije, dokumentarnu i likovnu građu publika će moći da se upozna sa vinogradarstvom i vinarstvom smederevskog kraja, najznačajnijim momentima i glavnim činiocima industrijalizacije u Smederevu kao i sa razvojem gradske kulture i formiranjem urbanog gradskog jezgra u Smederevu tokom 19. i prvih decenija 20. veka.

Autori izložbe su Gordana Milojević, etnolog, Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti i Miroslav Lazić, istoričar, uz niz saradnika koji su doprineli da se novi deo muzejske postavke realizuje.

Radno vreme Muzeja u Smederevu je od 10 do 20 časova,a tokom trajanja manifestacije, koja traje do 18 maja, ulaz je besplatan.

Exit mobile version