Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara – 12. maj

12. maj 2021  – Kalendar je prepun „nekih i nečijih“ dana, a danas je jedan koji, u svemu što nas je snašlo u protekloj i ovoj godini, nikako ne bi smeo da bude zaboravljen – Međunarodni dan medicinskih sestara.

One su, zajedno sa drugim zdravstvenim radnicima, bile i ostale na prvoj liniji odbrane tokom pandemije. Danas medicinske sestre, predstavljaju gotovo 50 posto globalne zdravstvene radne snage.

Na svetskom nivou, na žalost, sada se to videlo, evidentan je manjak svih profila zdravstvenih radnika, a u tim brojkama nedostajućih, po podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 60 odsto čine medicinske sestre. Procenjuje se da u svetu ima oko 27,9 miliona medicinskih sestara i tehničara. Još pre pandemje nedostajalo je 5,9 miliona medicinskih sestara u svetu.

Zbog postojećeg manjka sestrinskog kadra Međunarodno veće sestara (ICN) procenjuje da će biti potrebno 13 miliona medicinskih sestara i tehničara širom sveta da popune upražnjena mesta u narednih nekoliko godina.

Inače, Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!