Autorsko veče Srdana Golubovića ovog utorka u CZK Smederevo

SMEDEREVO, 10. maj 2021 – Srdan Golubović, reditelј poznat po filmovima „Apsolutnih sto“, „Klopka“, „Krugovi“, „Otac“, imaće ovog utorka veče njemu posvećeno u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu. Susret sa Golubovićem, kako domaćini najavljuju, doneće tematizaciju njegovog odnosa prema stvaralaštvu i problematici koja ga kao autora zaokuplјa i sa kojom njegova dela suočavaju gledaoce, nudeći intenzivno iskustvo.

Tokom programa biće obrađena pitanja o tonu i atmosferi Golubovićevih filmova, filmskom izrazu duševnog bremena, drame i tragike likova, odnosu besperspektivnosti i nade, lјudskosti i dehumanizacije, značaju emocionalnih sadržaja za stvaranje i recepciju umetničkog dela, i načinima njihovog predstavlјanja na filmu.

Ulaz na program, koji počinje u 19 sati, biće slobodan.

Srdan Golubović diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je danas profesor na Katedri za filmsku i TV režiju. Za vreme studija snimio je više kratkih igranih filmova, među kojima je najpoznatiji film „Trojka“ koji je osvojio Zlatnu medalјu grada Beograda za najbolјi debitantski film na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Režirao je i treću priču iz omnibusa „Paket aranžman“, po naslovom „Herc minuta“.

Prvi Golubovićev  dugometražni igrani film „Apsolutnih sto“ učestvovao je u glavnim programima na preko 30 internacionalnih filmskih festivala: u San Sebastijanu, Torontu, Solunu, Kotbusu, Roterdamu, Pusanu, Parizu, Palm Springsu, Trstu, San Hozeu….Osvojio je 10 međunarodnih i 19 domaćih nagrada, pored ostalih i Gran pri na festivalu u Parizu, nagradu publike na internacionalnom filmskom festivalu u Solunu, specijalnu nagradu, Nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara i filmskih novinara i Nagradu Ekumenskog žirija na festivalu u Kotbusu.

Film „Klopka“ 2007. imao je svetsku premijeru na Berlinskom festivalu i osvojio je 22 međunarodne filmske nagrade. Gran pri dodelјen je filmu „Klopka“ na internacionalnom filmskom festivalu u Sofiji. Srdan Golubović nagrađen je za najbolјu režiju na festivalu u San Hozeu, kao i na Internacionalnom festivalu u Milanu i u Visbadenu, gde je osvojio i Nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara i filmskih novinara. Na filmskom festivalu u Trstu filmu je pripala Nagrada publike.

Film „Krugovi“ dobitnik je „Zlatne kajsije“ na Internacionalnom filmskom festivalu u Jerevanu, Nagrade publike na filmskom festivalu u Sarajevu, kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.  Srdanu Goluboviću pripale su nagrade za najbolјu režiju na festivalima u Puli i Visbadenu. Na Berlinskom filmskom festivalu filmu „Krugovi“ pripala je Nagrada za najbolјi film u programu Forum.

Film „Otac“ je na Berlinskom filmskom festivalu dobio Nagradu publike i Nagradu Ekumenskog žirija za najbolјi film. Dobitnik je i nagrade FEDEORA na FESTU, nagrade publike „Zlatna vrata“ na festivalu u Puli, glavne nagrade, „Zlatne Antigone“ na 42. Međunarodnom festivalu Mediteranskog filma u Monpelјeu, priznanje za najbolјi narativni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!