Site icon podunavlje.info

Obeležen Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

SMEDEREVO, 7. maj 2021 – Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva danas je obeležio Evropski dan samostalnog života i tom prilikom je uručeno deset ugovora  o radu personalnim asistentima na vremenski period od godinu dana.

Osobe sa invaliditetom uglavnom čitav svoj život provode zatvoreni u kućama ili u ustanovama i zbog fizičkih barijera i zbog predrasuda kojima su izloženi. Upravo zbog nepristupačnog prostora, prevoza i objekata različitih namena, osobama sa invaliditetom uskraćena je sloboda kretanja, pa život provode izolovani.

Filozofija samostalnog života zasniva se na socijalnom inkluzivnom modelu invalidnosti i podrazumeva da osobe sa invaliditetom treba da uživaju ista građanska prava, opcije i kontrolu nad sopstvenim životom kao i osobe koje nemaju invaliditet. Da bi se to ostvarilo, potrebno je ukloniti sve prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću. Prepreke nisu samo fizičke, već je i odnos društva zasnovan na predrasudama i stereotipima koji onemogućavaju da osobe sa invaliditetom ostvaruju jednake mogućnosti i postanu deo društva u kome žive, čulo se danas pored ostalog na skromnoj svečanosti u Smederevu.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva je ovaj dan ranijih godina obeležavao uličnim akcijama, ali kako u uslovima pandemije to nije bezbedno, danas je obeležen na simboličan način, uručivanjem deset ugovora o radu personalnim asistentima koji će u narednih godinu dana brinuti o korisnicima, uz neto mesečnu nadoknadu u iznosu od 39 hiljada dinara, koje obezbeđuje lokalna samouprava.

Zbog pandemije i mera koje su mnoge države preduzele u cilju sprečavanja širenja virusa korona, veliki broj ljudi se u proteklih godinu dana našao u sličnoj situaciji u kakvoj se osobe sa invaliditetom nalaze godinama i decenijama, čulo se između ostalog na današnjem skupu.

 

 

Exit mobile version