Site icon podunavlje.info

Svetski dan slobode medija – Srbija „čvrsto drži“ 93. mesto na svetu

Izvori: UNS, NUNS, Lokal Press, Reporters Without Borders, 3. maj 2021 – Danas se svuda u svetu, pa tako i kod nas, obeležava Dan slobode medija. Kao i svake godine o ovom datumu, novinarska udruženja u Srbiji oglasila su se saopštenjima u kojima konstatuju neveselu situaciju, iznose zahteve, na koje niko neće reagovati – i sve po starom.

U međuvremenu, Srbija je na rang-listi slobode medija Reportera bez granica sa 54-og mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju. Od 180 zemalja koliko je rangirano.

Ovde ipak treba reći da Srbija nije nazadovala na tablici, to mesto drži drugu godinu uzastopce, nakon što je 2019. bila 90-ta. Inače, tek nešto malo bolja, mesto iznad nas je Mađarska, još malo iznad su Peru i Severna Makedonija, a ispod, nas su, sa neznatnim zaostatkom, nalaze se Mauritanija i Gvineja Bisao. Toliko o tome.

– Uskraćivanje informacija od javnog značaja je najperfidniji i najsuptilniji oblik pritiska na medije, koji se obilato koristi. Zato ne treba da čudi ovoliki uticaj društvenih mreža, odnosno lažnih vesti. Građani su prosto gurnuti da tamo traže informacije, koje ne dobijaju gde bi trebalo – od medija, kazala je Zorica Višnjić, urednica „Lozničkih novosti“ na onlajn debati „Izazovi izveštavanja na lokalnom nivou“, koju je uoči praznika organizovala Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“.

Javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja Srbije i dodaje:

Na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazujemo i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta. Politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva. Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i kritički, u skladu sa javnim interesom.

UNS, Udruženje novinara Srbije, u saopštenju  povodom Međunarodnog dana slobode medija, navodi da „uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su mediji imali u borbi protiv virusa korona, novinari i medijski radnici bili su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovolјstva građana, trpeli su uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije“.

Vlast i vlasnici medija nedozvolјenim pritiscima su pokušavali da slabe nezavisnost medija, a ekonomski pritisak nastavio se i dalјim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije, zaključuje se u saopštenju UNS-a u kome je navedeno i sedam zahteva koji su upućeni vlastima.

Na kraju, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su elektronske medije da danas, 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže međunarodnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi najširu javnost upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

Video rad koji sledi napravio je Igor Avžner za 2001, dakle pre tačno 20 godina. Nije se mnogo promenilo…

 

Exit mobile version