Konkurs za dodelu sredstava za čišćenje i uklanjanje divljih deponija

3. maj 2021  – Ministarstvo zaštite životne sredine raspisaće tokom ovog meseca konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama za čišćenje i uklanjanje divljih deponija na svojim područjima, a krajem godine počeće i izgradnja regionalnih reciklažnih centara, najavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Najviše je deponija uz auto-puteve i na obalama reka i one ne samo što predstavljaju ružan prizor nego zagađujući životnu sredinu, negativno utiču na kvalitet života građana, a jedan od uslova za dobijanje podrške na ovom konkursu biće da na gradskim deponijama postoje kapaciteti gde bi otpad sa divljih deponija mogao da se smesti.

Vujović je u izjavi agenciji Tanjug objasnila da je resorno ministarstvo prvo od lokalnih samouprava tražilo da popišu divlje deponije, kako bi se dobila kompletna slika ovog problema.

Ministarka je navela da to često predstavlja problem zato što dosta gradova i njihovih deponija nemaju više kapaciteta za novi otpad. Saniraće se mesta na kojima su bile deponije i revitalizovati zemljišta koja se neretko nalaze u samom centru grada.

Kada je reč o uklanjanju divljih deponija, veoma važna je redovna kontrola od strane lokalnih inspekcija, jer ako se jednom očišćeni teren za nekoliko dana ili nedelja ponovo pretvori u smetlište, problem nije trajno rešen.

Vujović je ukazala na to da se u rešavanju problema čvrstog otpada, radi paralelno na nekoliko koloseka te da se mnogo očekuje od regionalnih reciklažnih centara i najavila da je početak njihove izgradnje planiran za kraj godine i to putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Informacija: Zvanični sajt Vlade Srbije, srbija.gov.rs, foto: JKP Zelenilo i groblja Smederevo

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!