Nova aplikacija xEco Vazduh – potpune informacije o kvalitetu vazduha

2. maj 2021 – Uoči praznika pokrenuta je nova aplikacija xEco Vazduh preko koje možete da se informišete o trenutnim nivoima zagađenosti vazduha, onima koji su očitani na mernim stanicama SEPA, ali i mreži građanskog monitoringa, a po prvi put se može videti i koliko su puta od početka godine premašene dozvoljene dnevne vrednosti na određenoj lokaciji. Autor Dejan Lekić, donedavni načelnik odeljenja za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem u Agenciji za zaštitu životne sredine, objašnjava da je aplikaciju razvio da bi na jednom mestu bili dostupni i indeks kvaliteta vazduha i granične vrednosti dozvoljene zakonom i najavljuje da sprema slična rešenja za emisije velikih zagađivača u vazduh i vodu i kvalitet površinskih i podzemnih voda.

Agencija za zaštitu životne sredine na svojoj veb stranici objavljuje pregled kvaliteta vazduha u Srbiji, ali on je nepotpun i nedovoljno razumljiv običnom čoveku. Lekić kaže da ovim projektom želi da pruži podršku Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji – NEA, koju je upravo osnovao njegov dugogodišnji kolega iz agencije SEPA Milenko Jovanović.

Nova aplikacija koristi metodologiju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) i njen indeks EAQI. Zasad su dostupni svi podaci sa državnih mernih stanica koji se dostavljaju Portalu otvorenih podataka Srbije, zatim onih pod kontrolom beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje kao i podaci iz mreže građanskog monitoringa, dakle privatnih uređaja, koje prenosi Luftdaten.info.

Vidljive su i informacije o nivoima pojedinačnih zagađivača. Dominantni polutant na određenoj tački određuje u kojoj kategoriji kvaliteta je vazduh od njih šest, označenih bojama. Građanske stanice su na mapi prikazane drugačije, kao i one zvanične koje nemaju analizatore za PM čestice.

Sistem xEco Vazduh je zasad samo u formi vebsajta, ali su u planu aplikacije za iOS i Android. Radi se na rešenjima za objedinjavanje podataka o materijama koje zagađivači ispuštaju u vazduh i vodu i o kvalitetu vode za piće, površinskih i podzemnih voda. Činjenica je da te informacije već postoje, ali ih SEPA, takođe sa zakašnjenjem, objavljuje u godišnjaku. I razumljive su samo vrhunski obučenim stručnjacima.

Korisnici nove aplikacije mogu da vide očitavanja za svaki sat i klizne srednje 24-časovne vrednosti, a tu su i obaveštenja u slučaju prekoračenja graničnih vrednosti koje su odredile Srbija i Svetska zdravstvena organizacija. Za državne stanice je dostupan podatak o broju dana od početka godine kada je izmerena prekomerna zagađenost vazduha, kao i za tri godine unazad.

Na aplikaciji se uz kategorije kvaliteta vazduha mogu videti opšte zdravstvene preporuke i one namenjene osetljivoj populaciji – onima sa respiratornim i srčanim oboljenjima.

Izvor informacije: balkangreeneenrgynews.com, foto. xEco Vazduh printscreen

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!