Site icon podunavlje.info

Semafor zagađenja od sada obaveštava Smederevce o kvalitetu vazduha

SMEDEREVO, 29. april 2021 – Na zgradi na početku pešačke zone u Smederevu, na ulazu na centralni gradski trg, danas popodne je postavljen semafor zagađenja. Za LED ekran koji treba da pokaže i ukaže kakav je vazduh koji Smederevci dišu – oni su sami novac prikupili, dobrovoljnim prilozima, u akciji koju su pokrenuli Udruženje Pro.Tok21 i inicijativa Crveni bedževi.

Za dvadesetak dana sakupljeno je donacijama građana neophodnih 480.000 dinara, lokacija je odabrana, ostalo je samo da se semafor postavi, što je danas i učinjeno. Na zadovoljstvo svih koji su puštanju u rad prisustvovali, pokazao je da je vazduh u tom momentu odličan, što se u Smederevu tokom ove i mnogih ranijih zima nije baš često dešavalo.

– Ovo je prvi korak. Ovaj semafor bi trebalo da osvesti još nekog, da preduzme korake ka rešavanju pitanja zagađenja vazduha u Smederevu – poručila je Nataša Rašković iz Udruženja Pro.Tok21.

Svesni su u udruženju da se ovim problem ne rešava, ali će postati vidljiviji, svima pa i onima koji bi svojim odlukama mogli da pomognu u njegovom rešavanju. A i, ne manje važno, naprotiv, Smederevci će od sada biti obavešteni kada nije preporučljivo da izlaze na ulice. Jer, vazduh je ovde prečesto sve samo ne zdrav za disanje, o čemu govore i crne brojke o žiteljima Smedereva čije bolesti su direktno ili posredno prouzrokovane zagađenjem vazduha.

Semafor je, inače, treba i to reći, povezan sa nedalekom mernom stanicom Agencije za zaštitu životne sredine, tako da nema mesta sumnji u validnost podataka koji tu budu objavljivani.

Exit mobile version