Takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“ ipak održano

SMEDEREVO, 28. april 2021 – Gradsko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“, u kome mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Smedereva, prvobitno zakazano za mart, pa potom zbog epidemiološke situacije otkazano, ipak je održano početkom ove nedelje, s tim što su učesnici slali video snimke svojih recitacija. Žiri koji je ocenjivao kvalitet recitacija činili su: Milјan Guberinić, direktor Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, kao predsednik, Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik i Jovica Tišma, pesnik, članovi.

„Žiri je obradovan što mladi lјudi vole da čitaju i govore poeziju. Utoliko je trud koji su uložili i značajniji i za pohvalu. Naravno, neko uvek mora da pobedi, ali od toga je najvažnije da je krajnji pobednik-poezija“, piše u komentaru žirija.

Pored sugestija u vezi sa dikcijom, akcentom i artikulacijom, način saopštavanja pesme koji valјa razlikovati od glume i prilagođavanje pesme uzrastu i lirskog subjekta rodu recitatora, savet za sve koji dolazi od strane žirija je da što više čitaju poeziju kako bi naučili da je razumeju, osete, usvoje i na svoj način prenesu drugima.

Tradicionalno, učenici su se takmičili u tri uzrasne kategorije: niži – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, srednji – od petog do osmog razreda osnovne škole i viši uzrast – učenici srednje škole. Iz svake kategorije odabrano je pet učesnika koji su svojim recitacijama ostavili najbolјi utisak. Oni su se plasirali na regionalno takmičenje koje se ove godine održava u Smederevu.

Pobednici po kategorijama su:

Niži uzrast:

  1. Anđela Vasić, OŠ Dimitrije Davidović Smederevo
  2. Teodora Milanović, OŠ Ivo Andrić Radinac
  3. Milijan Katančević, OŠ Branko Radičević Smederevo
  4. Minja Nikolić, OŠ Dositej Obradović Smederevo
  5. Minja Savić, OŠ Dositej Obradović Smederevo

Srednji uzrast:

  1. Adam Nabbaugi, OŠ Dr Jovan Cvijić Smederevo
  2. Emilija Nešić, OŠ Dimitrije Davidović Smederevo
  3. Sofija Ivanović, OŠ Dositej Obradović Smederevo
  4. Mila Simić, OŠ Dr Jovan Cvijić Smederevo
  5. Lenka Stanojević, OŠ Dimitrije Davidović Smederevo

Viši uzrast:

  1. Aleksa Bjelica, Tehnička škola Smederevo
  2. Anđelina Živković, Tehnička škola Smederevo
  3. Isidora Zambov, Tehnička škola Smederevo
  4. Marija Jeremić, Tehnička škola Smederevo
  5. Tamara Nikolić, Tehnička škola Smederevo

Redosled pobednika ne predstavlјa rangiranje izabranih takmičara, već je sačinjen onako kako su stizale prijave, napominje se na kraju saopštenja Centra za kulturu Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!