Do 3 miliona dinara podsticaja po korisniku za podizanje zasada voća

28. april 2021 – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o podsticajima programima za unapređenje konkurentnosti za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka.

Podsticaji za podizanje proizvodnih zasada, u zavisnosti od programa odnose se na nabavku sadnica voćaka i hmelja, nabavku naslona za proizvodne zasade i za pripremu, obradu zemljišta, kopanje jamića za sadnju i sadnju, odnosno za nabavku supstrata sa sertifikatom za proizvodne zasade borovnice i/ili maline, sa postavljenim sadnicama borovnica i/ili malina u saksijama/vrećama, kao i supstrata za klasične zasade borovnica i/ili malina na bankovima. Takođe i za hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja za sadnju, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta.

Korisnik podsticaja ostvaruje to pravo u odgovarajućem procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije, u zavisnosti od mesta investicije, odnosno područja gde je zasad podignut, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku podsticaja iznosi 3.000.000 dinara.

Maksimalni iznosi podsticaja za podizanje proizvodnih zasada, u zavisnosti od vrste podsticaja, jesu:
1) za nabavku sadnica voćaka i hmelja – 2.500.000 dinara;
2) za nabavku naslona – 825.000 dinara;
3) za pripremu zemljišta, odnosno za nabavku supstrata sa sertifikatom za proizvodne zasade borovnice i/ili maline sa postavljenim sadnicama borovnica i/ili malina u saksijama/vrećama, odnosno za supstrat za klasične zasade borovnica i/ili malina na bankovima – 375.000 dinara;
4) za hemijsku analizu zemljišta, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta – 100.000 dinara.

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade sa domaćim i odomaćenim sortama voćaka  podsticaji se uvećavaju za 100.000 dinara po hektaru podignutog proizvodnog zasada.

Foto/arhiva: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!