Kineske kompanije beleže najveći rast proizvodnje čelika u 1. kvartalu

27. april 2021 – Prema podacima Svetske asocijacije proizvođača čelika Worldsteel, proizvodnja sirovog čelika na svetskom nivou porasla je za 10 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2021. godine, a najveći doprinos tome dale su kineske kompanije.

Proizvodnja u 64 zemlje koje su dostavile izveštaje organizaciji bila je ukupno 489,9 miliona tona, a kineske kompanije su proizvele 271 milion tona, praktično više od polovine čelika koji je trenutno na svetskom tržištu.

Tokom prošle godine drastičan pad proizvodnje čelika zabeležen je u Sjedinjenim Američkim državama – više od 30 odsto, kao i u Japanu, u evropskim zemljama pad se kreće oko 20 posto, a u Rusiji je bio nešto iznad 7 procenata. U Japanu je u prvom kvartalu ove godine proizvedeno 23,7 miliona tona čelika, a u SAD 20,4 miliona tona.

Prema prognozi Svetske asocijacije proizvođača čelika, potražnja za ovom vrstom gvožđa trebalo bi da poraste u tekućoj godini za 5,8 procenata i da dostigne 1.874 miliona tona. Nakon pada za 0,2 odsto u 2020, u 2022. godini potražnja bi, preme prognozama, trebalo da zabeleži dodatni rast od 2,7 procenata i dostigne 1.925 miliona tona.

Autori studije i prognoze ocenjuju da je uprkos katastrofalnom uticaju pandemije globalna industrija čelika imala sreću da 2020. godinu završi sa neznatnim smanjenjem potražnje, a tome je doprineo iznenađujuće snažan rast u Kini, od 9,1 odsto, dok je u ostatku sveta potražnja za čelikom pala za 10 procenata.

Foto/arhiva: Smederevska železara, HBIS, podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!