Većina potrošača ne zna kada kupuje robu koja ima tragove GMO

Izvor: web portal Biznis.rs, 23. april 2021 – Meso, mleko, jaja i drugi proizvodi dobijeni od životinja koje se svakodnevno hrane genetski modifikovanom stočnom hranom, nigde u svetu, pa ni kod nas, ne označavaju se kao GMO. U Evropi je više od 85 odsto ovakvih proizvoda, a naš region ih uvozi u velikim količinama.

Na inicijativu potrošača širom Evrope, pre dvadeset godina, kreirani su standardi za proizvodnju, kontrolu, sertifikaciju i označavanje BEZ GMO (GMO-free) prehrambenih proizvoda. Ovi standardi garantuju da u celom procesu proizvodnje nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci. GMO-free označavanje uređeno nacionalnim propisima postoji u deset država članica Evropske unije i u Švajcarskoj. Preostale države članice nisu direktno regulisale takvu vrstu označavanja, već se stavljanje ove oznake preporučuje. Slično je u regionu Zapadnog Balkana, pa i u Srbiji. Oznaka BEZ GMO (GMO-free) na proizvodu znači da je ta roba sertifikovana, odnosno da proizvođač garantuje da životinje nisu hranjene genetski modifikovanom stočnom hranom, kao i da u celom procesu proizvodnje nije bilo dodira sa genetski modifikovanim proizvodima.

Nemačka i Francuska uvele su zakone koji omogućavaju označavanje GMO-free. Austrija je izradila smernice kako bi se olakšala GMO-free označavanja. Primarna motivacija za donošenje takvih propisa u ovim zemljama je da se osigura pravo potrošača na izbor hrane. Grčka i Luksemburg najavljuju novo zakonodavstvo u ovoj oblasti, mada još uvek nisu doneti nikakvi propisi. U Holandiji i Švajcarskoj zakonodavstvo omogućava označavanje GMO-free, ali pod izuzetno restriktivnim uslovima.

Ni u regionu situacija nije mnogo bolja. Postoje inicijative ekoloških pokreta, kao i izvesnog broja kompanija kojima je strategija proizvodnja isključivo zdrave hrane, da se, ako se već ne donosi propis koji bi to mogao predvideti, apeluje na industriju hrane da se uključe u označavanje proizvoda koji sigurno ne sadrže GMO.

Ukoliko su u hrani prisutni genetski modifikovani sastojci (više od 0.9 odsto), zakoni u(Regulation EU 1829/2003, 1830/2003) i u Srbiji (Zakon o genetički modifikovanim organizmima) obavezuju proizvođače da proizvod jasno označe kao GMO. Međutim, ukoliko se uvoze meso, jaja, sir i ostale mlečne namirnice životinja koje su hranjene GMO stočnom hranom ne postoji mogućnost provere da li ono što vidite u mesari nije baš ono meso koje sadrži genetski modifikovane organizme, bar u tragovima.

Prema evropskom zakonodavstvu, GMO hrana mora biti jasno označena, a u slučaju prerade i ubacivanja GMO elemenata u proizvode ili hranu za životinje, na spisku sastojaka mora biti navedeno da su „genetski modifikovani“ ili „proizvedeni od genetski modifikovanih organizama“, piše Euractiv i podseća da su proizvodi od životinja hranjenih GM usevima izuzeti od GMO označavanja.

Nedavno su evropski parlamentarci predstavili izveštaj Ipsosa, a koji pokazuje da većina evropskih potrošača želi da genetski modifikovani proizvodi obavezno budu označeni. Međutim, kompanije u ovoj industriji uporno ponavljaju da je to nemoguće primeniti, prenosi Euractiv.

Istraživanje, koje je naručila grupa Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu, a sprovela anketna organizacija Ipsos, rađeno je na uzorku od više hiljada potrošača u svih 27 država članica EU, između februara i marta ove godine, s ciljem da čuje njihovo mišljenje o GMO hrani.

Na osnovu rezultata istraživanja, od ispitanika koji već znaju za GMO, 86 odsto njih želi da hrana koja je genetski modifikovana bude označena na adekvatan način.

Oni podsećaju, da predstavljanje rezultata istraživanja dolazi usred žestoke rasprave o budućnosti tehnologije genetski modifikovanih proizvoda, a nakon što je presuda Evropskog suda 2018. utvrdila da usevi GE spadaju pod GMO direktivu EU. Ishod ove presude teško je osporen, dok industrijske kompanije insistiraju na reviziji odluke kako bi se usevi GE izuzeli iz delokruga propisa EU koji regulišu GMO

To bi podrazumevalo pravila o označavanju GMO proizvoda, na šta Zeleni/EFA upozoravaju da će potrošačima oduzeti pravo da znaju kako se proizvodi njihova hrana i neće im dati „šansu da izbegnu GM hranu“, ističe Euractiv.

Zvaničnik Evropske komisije napominje da je sledeći korak za izvršnu vlast EU objavljivanje studije o novim genomskim tehnikama, koja ima za cilj da razjasni situaciju u kontekstu presude Suda iz 2018. godine.

Prema njegovim rečima, Komisija trenutno završava studiju koju je Savet zatražio, a u njoj će biti pokrenuta pitanja percepcije potrošača. Očekuje se da će studija biti objavljena krajem aprila ove godine.

https://biznis.rs/vesti/vecina-potrosaca-ne-zna-kada-kupuje-robu-koja-ima-tragove-gmo/

Foto/ilustracije:podunavlje.inf

Skorašnji članci

error: Content is protected !!