Smederevska Narodna biblioteka slavi 175 godina i nagrađuje najvernije

SMEDEREVO, 23,. april 2021 – Narodna biblioteka Smederevo ove nedelje obeležava 175 godina od osnivanja Čitališta u Smederevu . Ovaj redak jubilej, pored elektronske izložbe koja je dostupna na sajtu Biblioteke, prati na Pozajmnom odelјenju za odrasle postavlјena tradicionalna izložba knjižne i neknjižne građe koja predstavlјa razvoj ove ustanove od osnivanja do današnjih dana.

U nedelji obeležavanja jubileja Biblioteka se setila i najaktivnijih čitalaca u protekloj godini. Jovica Tišma  je najaktivniji korisnik Pozajmnog odelјenja za odrasle,  Slađan Zlatković Odelјenja stručne knjige,  Filip Nikčević  Odelјenja strane knjige, Maša Marković najaktivniji korisnik Dečjeg odelјenja, a Vojislav Deđanski korisnik Zavičajnog odelјenja.

Narodna biblioteka Smederevo je matična ustanova za biblioteke u Podunavskom okrugu i obavlјa aktivnosti na razvoju i unapređenju bibliotečke delatnosti na svojoj teritoriji. Mrežu biblioteka u Podunavskom okrugu čine javne (gradska, opštinske i mesne), školske i specijalne biblioteke i bibliotečki ogranci.

Smederevska biblioteka ima svoje organizacione jedinice i na selu i nastoji da razvije kulturološki rad u ovim sredinama i da žitelјima sela približi knjigu.

Matično odelјenje se neposredno stara i o organizaciji i radu svih deset bibliotečkih ogranaka na teritoriji grada Smedereva – Lipe, Vrbovac, Mihajlovac, Vranovo, Kolari, Lugavčina, Skobalј, Saraorci, Ralјa i Radinac.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!