Site icon podunavlje.info

„Simbol(i) grada“ u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 21. april 2021 – Povodom 55 godina od osnivanja, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci će se sutra, u četvrtak, 22. aprila, predstaviti izložbom „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice”, autora Stevana Martinovića. Reprezentativnu postavku na dva sprata i posebne celine koje su u prostoru za ovu priliku kreirane, pratiće i luksuzni katalog kao prilog novom iščitavanju dela likovne zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Izložba „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice” zamišljena je kao pregled istorije jednog dela likovne zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, sa posebnim akcentom na pojavnim i onim manje uočljivim oblicima njene reprezentativnosti. Fenomeni lokalnog muzeja, koji je sakupljanjem remek-dela formirao zbirku nacionalnog karaktera i grada što je svoj status ostvarivao (i) pomenutom kolekcijom, okosnica su ovog rada. Kombinacijom velikog broja izloženih radova, čak 50, isečaka iz novinskih tekstova kojima je bojena „drugačijost“ Muzeja i Palanke, kao i posebnom atmosferom s izložbene postavke u vidu odvojenih „soba”, stvorena je jedinstvena celina reprezentativnosti, koja je, nekada u službi grada, danas trebalo da istakne Muzej i njegove potencijale.

Na otvaranju izložbe, koje je zakazano za 19 časova, govoriće autor Stevan Martinović, predsednik palanačke opštine Nikola Vučen, dok će izložbu svečano otvoriti prof. dr Dragan Bulatović.

Izložba će pred posetiocima biti do 15. septembra.

 

Exit mobile version