Site icon podunavlje.info

Dunavom uzvodno, veslajući u kajaku, a sve u humanitarne svrhe

SMEDEREVO 21. april 2021 – Početkom marta dvoje mađarskih kajakaša, Ričard Džej Varga, poznatiji kao Kayak Crazy Rik, i Klaudia Kis započeli su 3.000 kilometara dugu ekspediciju veslanja Dunavom uzvodno, od delte prema izvoru. Danas su prošli pored Smederevske tvrđave, kako se može videti na snimku koji su emitovali. Njihov cilj je da u kajaku preveslaju celokupan tok Dunava, dnevno prelazeći između 25 i 35 kilometara. Tim tempom, planirano je da će stići do Donauešingena za oko 90 dana od početka misije, negde sredinom juna.

– Možda znate da se moj kajak zove „Zašto da ne?“. Pa zašto ne veslati uzvodno na drugoj najvećoj evropskoj reci? Pa sam pozvao Klaudiju da mi se pridruži u ovoj ekspediciji i iznenadila me je odgovorom na veliko DA, odmah. Ne, nije to da, ali svakako me je usrećilo – objašnjava Kayak Crazy Rik svoju ekspediciju, već treću sličnu koju je organizovao.

Kao i njegov prethodni projekat, Misija izdržljivosti 3.0 – Dunav uzvodno ima humanitarni karakter. Naime, dvoje učesnika podržavaju Fondaciju Hrabrog kampa, koji pomaže deci oboleloj od raka. Svi ljudi dobre volje mogu da „otkupe kilometre veslanja“ na njegovom sajtu, a na taj način je do sada, tokom ove ekspedicije, sakupljeno 285.000 forinti.Evo gde možete „usvojiti kilometre“ od njihovog veslanja u znak podrške deci: https://elmenykulonitmeny.hu/jotekony…/varga-j-richard/

Kako je Klaudija davno posvećena ekološkinja, odlučila je da je podrži organizaciju koja je već očistila reku Tisu od tona otpada. Njima možete pomoći ovde: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2249

– Pošto nam je cilј da skrenemo pažnju našim projektom u dobrotvorne svrhe, molimo vas da podršku namenjenu nama pošalјete gore navedene dve organizacije – kaže Kayak Crazy Rik.

Inače, dvojac iz kajaka je oduševljen našim delom Dunava, posebno ih impresionirao Đerdap,  Lepenski vir, Ramska i Golubačka tvrđava.

Foto: Endurance Missions by Kayakcrazyric FB

 

Exit mobile version