Site icon podunavlje.info

Od danas Srbi mogu na odmor u Grčku, ali… Uz nekoliko veeelikih „ali“

19. april 2021 – Od jutros u 8 turisti iz Srbije mogu da idu u Grčku na odmor. Počinje, kako su to tamo nazvali, „probna sezona“ za turiste iz određenih zemalja, među kojima je i Srbija.

Državljani Srbije mogu da pređu u Grčku samo na dva granična prelaza, Promahonas i Nimfeja, i to uz potvrdu o vakcinaciji ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata. Pri tome, svaki turista mora da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista, a gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera, koja važe i za državljane Grčke.

Naime, za sada naši državljani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. U Grčkoj je i dalje na snazi zabrana kretanja od 21 do pet časova ujutru. Izuzetak su samo oni koji u tom periodu moraju na posao, kod lekara, do banke ili prodavnice prehrambene robe, ali moraju najpre da se prijavei SMS porukom. Od početka aprila je uvedeno da se samo vikendima može ići iz opštine u opštinu dok je to radnim danima zabranjeno.

Probna sezona traje do 14. maja, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva turizma. Tada će, da se zaključiti, u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije, mere biti promenjene, zadržane ili čak pooštrene.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version