Site icon podunavlje.info

Nedelja jubileja – 175 godina od osnivanja Smederevskog čitališta

SMEDEREVO, 19. april 2021 – Od danas do 24. aprila traje nedelјa jubileja, 175 godina od osnivanja Smederevskog čitališta. Na žalost, zbog epidemioloških okolnosti u kojima smo, biće to učinjeno virtuelnim programima, a koji mogu da se prate na zvaničnom sajtu Biblioteke www.biblioteka-smederevo.org.rs i Fejsbuk stranicama Narodna Biblioteka SmederevoDečje odeljenje Narodne biblioteke Smederevo.

U današnjem smislu reči prva biblioteka ovde je bilo Smederevsko čitalište, osnovano 1846. godine. To je bila prva ustanova kulture u Smederevu i jedna od prvih javnih biblioteka u Kneževini Srbiji. Iz Smederevskog čitališta nastala je Narodna biblioteka Smederevo.

Zasluge za otvaranje i postojanje Čitališta pripadaju znamenitim Smederevcima tog vremena, između ostalih i Paunu Jankoviću Baći, koji je u vreme otvaranja čitališta u Srbiji bio ministar prosvete.

Popečitelј unutrašnjih dela Ilija M. Garašanin daje saglasnost za otvaranje Čitališta u Smederevu

Tokom svog višedecenijskog postojanja i rada Biblioteka je menjala lokacije i nazive (Smederevsko čitalište, Čitaonica Smederevsko jedinstvo, Narodna knjižnica i čitaonica) i radila je uz povremene prekide. Najveće stradanje doživela je prilikom eksplozije municije 1941. godine, kada je uništena zgrada i celokupan knjižni fond tadašnje Biblioteke. Angažovanjem Komesarijata za obnovu Smedereva, Gradska biblioteka počinje da radi novembra 1943. godine. Od te godine ona radi u kontinuitetu, a  od 1990. godine, sada pod nazivom Narodna biblioteka Smederevo, prelazi u novi, namenski projektovan i adekvatno opremlјen prostor veličine 1945m2, u najužem centru grada, u Karađorđevoj 5.

Danas je to jedna od najmodernijih i najuspešnijih biblioteka u Srbiji. Raspolaže fondom od 250.000 knjiga, časopisa, novina i neknjižnog materijala i savremenom bibliotečkom opremom. Ima pet čitaonica, tri u enterijeru i dve letnje, sa ukupno 150 čitalačkih mesta. Čitaoničke i radne prostorije su moderno opremlјene i klimatizovane, tako da korisnicima pružaju odlične uslove za rad tokom cele godine. Godišnje se u Biblioteku upiše 8.000 do 10.000 članova, a dnevna frekvencija je, u normalnim okolnostima, bila od 600 do 800 korisnika.

Narodna biblioteka Smederevo je od 1994. godine matična biblioteka za Podunavski okrug, u kome postoji razvijena mreža opštinskih, mesnih, specijalnih i školskih biblioteka.

Foto: Narodna biblioteka Smederevo

Exit mobile version