Site icon podunavlje.info

Fontana na Trgu – Krugovi po drugi put među Smederevcima

SMEDEREVO, 17. april 2021 – Uklanjanjem stare fontane protekle nedelje počeli su radovi na izgradnji nove, odnosno novih, tri, čije su idejno rešenje, između dva ponuđena, Smederevci odabrali u anketi u februaru. Tako će mnogima biti ispunjena želja da se krugovi vrate na Trg.

Fontana sa krugovima – Dečja radost leti

Proteklih godina, a pogotovo otkad su društvene mreže postale dominantno mesto okupljanja i razmene mišljenja, bili smo svedoci da su ti krugovi, fontana kao takva, jedno od najvažnijih pitanja za mnoge u Smederevu. Da se vrate krugovi pa će sve bolje da nam krene… Stekao se utisak da su ti, koji su to pisali, svojedobno kada su rušeni krugovi stajali, baš tu pored, sa onom arhimedovskom „ne dirajte moje krugove“ na uzdrhtalim usnama, maltene na ivici samospaljivanja. Naravno da nije bilo tako. Zato malo podsećanja.

Ovako je počelo, krugovi tek u naznakama

Trg kakvog se mnogi sa nostalgijom spominju, sa tri kružne fontane, podignut je 1962/63 godine. Neke četiri decenije kasnije, još uvek u zanosu petokoktobarskih promena, krugovi su izbrisani. Niko se nije bunio, naprotiv, svi su s nestrpljenjem iščekivali da vide kako će lep da bude centar grada kada se sredi. Jer, obećale su vlasti tom prilikom da će Smederevo dobiti „pravi, svetski trg“. I bi im poverovano. Svima na ponos, tako je govoreno, Trg Republike će da dobije novo ruho. Umesto „ruho“, slažu se sad mnogi, dobio je „ruglo“; na mesto čuvenih krugova stigla je fontana neviđenog, ne u pozitivnom značenju nego, najblaže rečeno, čudnog oblika. Vrlo brzo Smederevci je „od milošte“ prozvaše „pojilo“ i „sarkofag“, dve stvari na koje, objektivno, najviše liči ova, sada u procesu uklanjanja, fontana.

Početak rušenja fontane, onomad

Usput, bila je to jedna od prvih, nikada do kraja isteranih, (finansijskih) afera tadašnje vlasti, jer je rekonstrukcija Trga, ako se dobro sećamo, sa prvobitno planiranih 28 na kraju izašla na 42 miliona dinara ili tako neka slična brojka, ostalo je nezapisamo (i neistraženo). Takve nepodopštine će im desetak godina kasnije na izborima doći (političke) glave, ali to nije tema ove priče, mada bi sadašnja vlast mogla da izvuče neke pouke.

Početak rušenja fontane, sad

Naime, osim da se pravi nova fontana, sa tri kruga, da je rok za završetak radova 45 dana, da je idejno rešenje izradio arhitektonski studio Arhi Plus iz Beograda, a da je investitor Grad Smederevo, javnost nije mogla da sazna druge detalje, naravno, ponovo je reč o brojkama. Kategorija „Javne nabavke“ na zvaničnom sajtu grada Smedereva od polovine prošle godine ničemu ne služi, nema nijedne objave. Ipak, u doba Interneta, uz malo truda, našli smo da je posao poveren Kamenorezačkoj radnji Bojan Bojović, iz Gornjeg Milanovca, Nevade bb, kao i da je ugovorena vrednost radova 9.988.000 bez PDV-a, odnosno 11.997.660 dinara sa PDV-om.

U međuvremenu, i ne znajući ovaj podatak, opet na društvenim mrežama, razvila se polemika, da li je fontana nešto što Smederevu, baš sada, najviše treba. Pominju se rupe po ulicama, blato i neasfaltirani putevi po selima, divlje i „pitome“ deponije, kanalizacija koje nema, psi lutalice kojih ima… Ko se malo zainati pa pregleda profile s kojih stižu te primedbe videće da su neretko u pitanju isti oni koji su, da se zaključiti, bili najnesrećniji kada su srušeni krugovi, tražili da se vrate, da fontana bude kakva je bila, a ne grozota koja, uz to, godinama nije radila. Ali, to smo mi… Isti narod. I oni koji su pre šezdesetak godina napravili krugove, i oni koji su ih pre dvadesetak srušili, i ovi koji sada krugove obnavljaju.

Foto/ilustracije: FB stranica Ulica sećanja, portal javnih nabavki printscreen, podunavlje.info©

Exit mobile version