Site icon podunavlje.info

Državna sredstva preuzetnicama i mladima koji počinju sopstveni biznis

17. april 2021 – U okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2021. godini, koji sprovodi Ministarstvo privrede, raspisan je nedavno javni poziv za preduzetnice i mlade, podsetila je danas ministarka privrede Anđelka Atanasković na konferenciji studenata ekonomije “Konekt”.
Pravo da se prijave na javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je:

Privredni subjekti koji zadovolje uslove programa mogu da ostvare pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35% vrednosti ulaganja, odnosno do 45% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave. Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine,  a kamatna stopa od 1%  godišnje uz garanciju banke ili 2%  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja,uz primenu valutne klauzule.
Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara,  niti veći od 6.000.000 dinara za sve privredne subjekte.
Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju:

Objedinjen zahtev kredit i bespovratna sredstva sa  pratećom dokumentacijom u skladu sa Programom, predaje se Fondu na sledeće adrese: Bulevar Nemanjića 14a, Niš i Knez Mihailova 14, Beograd. Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2021. godine.

Foto/ilustracija: Fond za razvoj printscreen

Exit mobile version