Parkiranje vozila osoba sa invaliditetom – kako do parking kartice

SMEDEREVO,  15. april 2021 – Zbog sve učestalijeg uklanjanja vozila koja imaju parking karticu za osobe sa invaliditetom, a nalaze se na mestu na kome nije dozvoljeno parkiranje, Gradski savez socijalno humanitarnih organizacija je objavio opsežno uputstvo; koji su uslovi za dobijanje parking kartica za osobe s invaliditetom, kao i gde s tom karticom mogu da se parkiraju a gde ne. Iz Saveza istovremeno apeluju na sve sugrađane da ne zauzimaju ta obeležena parking mesta, a one koji primete da se neko nepropisno parkirao, da prijave Komunalnoj inspekciji.

Prema Odluci o javnim parkiralištima u gradu Smederevu da biste dobili parking karticu neophodno je da dostavite sledeću dokumentaciju:

– rešenje ili potvrdu o proceni telesnog oštećenja ne starije od 6 meseci (podnosite zahtev na šalteru broj 3 PIO fonda ili Centru za socijalni rad da Vam izdaju potvrdu). Morate imati telesno oštećenje u visini od najmanje 60% ;

–  fotokopiju lične karte OSI

– fotokopiju vlasnika vozila ako ono nije u vlasništvu OSI (moraju biti na istim adresama)

– fotokopiju saobraćajne dozvole

– jednu fotografiju (veličine kao za stare lične karte)

– 120 dinara za izdavanje parking kartice.

Sve što je navedeno treba odneti u prostorije JKP Parking servis Smederevo ispod Nadvožnjaka.

Sa ovom karticom i automobilom koje ima oznaku SD na tablicama, možete da parkirate na obeleženom parking mestu za osobe sa invaliditetom. Ako je ono zauzeto, možete parkirati na bilo kom drugom parking mestu. Ukoliko vam dolaze prijatelji iz drugog grada i imaju auto drugih registarskih oznaka,oni mogu parkirati besplatno isključivo na obeleženim mestima. Ako su zauzeta,pa moraju da stanu na neobeleženo parking mesto, plaćaju parkiranje prema uputstvu na zoniranim tablama koje se nalaze na svakom parkiralištu.

Besplatno je i parkiranje za OSI u garaži iza Gradske uprave Smederevo.

Kada odlazite u druge gradove,dozvoljeno je samo parkiranje na obeleženim mestima. Ako stanete na standardno parking mesto,morate da platite i da se držite ograničenja navedenih na zoniranim tablama u mestu u kome se nalazite. Što se tiče garaža u drugim gradovima, neke su besplatne tokom celog dana, dok se druge naplaćuju nakon nekoliko sati i to morate proveriti na licu mesta.

Automobilima koji imaju parking karticu za osobe sa invaliditetom,kao i automobilima koji je nemaju, NIJE dozvoljeno parkiranje na mestima koja za to nisu predviđena. Savez je dobio objašnjenje iz Komunalne inspekcije da se uklanjaju sva vozila koja su nepropisno parkirana u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Dakle, komunalni inspektori i policija konstatuju da se vozilo nalazi na mestu gde je zabranjeno parkiranje (posebno u zonama predviđenim za šetnju) i napišu kaznu, a vozilo biva odnešeno, jer je Zakon o bezbednosti saobraćaja prekršen i ne bave se time da li vozilo ima oznaku da ga koriste OSI ili ne. Ovo pravilo ne važi samo za Smederevo, prema informacijama koje imamo iz drugih gradova, potpuno je ista situacija i u njima.

U najvećem broju gradova uslovi za dobijanje parking kartica za osobe sa invaliditetom su rigorozniji i odobravaju se samo za vozila u vlasništvu OSI (izuzev roditelja maloletne dece da invaliditetom), visinom telesnog oštećenja, negde od 70% i više, negde sa 80% i više, i važe samo na obeleženim mestima. Savez je postigao dogovor sa predstavnicima JKP  Parking servis Smedrevo da se omogući OSI koje žive u Smederevu i koriste automobile sa registracionom oznakom SD da besplatan parking sa karticom za parkiranje bude i na standardnim mestima, svesni da je vrlo mali broj parking mesta za sve u gradu, pa tako i za osobe sa invaliditetom.

Na nedavnom sastanku predstavnika svih organizacija OSI kome su prisustvovali i načelnik Komunalne inspekcije, predstavnik Grupe za saobraćaj i predstavnik JP Parking servis Smederevo dobijena je informacija da je zakonski minimum da svako parkiralište ima jedno obeleženo mesto za OSI, a da su u Smederevu na većim i novim parkiralištima obeležena po dva, negde i tri. Predstavnici Saveza su ukazali da nisu sva parking mesta adekvatne širine, posebno na ulicama kada OSI mora da zaustavi saobraćaj i ugrozi i sebe i druge učesnike da bi izašla ili ušla u auto, i dobili odgovor da nije moguće svuda obezbediti dodatan prostor jer su ulice u Smederevu veoma uske.

Ukazali su i na problem parkiranja automobila koji nemaju parking karticu a zauzimaju obeležena mesta i dobili obećanje da će se kontrola po centru grada pojačati i da će takva vozila biti uklonjena.

Iz Saveza APELUJU na sve sugrađane da:

– NE ZAUZIMAJU parking mesta za osobe sa invaliditetom ako to nisu;

– NE ZAUZIMAJU šira parking mesta one osobe sa invaliditetom koje se kreću i za kretanje ne koriste invalidska kolica jer su šira parking mesta za vozače ili putnike koji su korisnici invalidskih kolica. Njima je potreban prostor za manevar kolicima kako bi mogli da izađu bezbedno iz vozila i da u vozilo uđu;

– NE ZAUZIMAJU obeležana parking mesta članovi porodice osobe sa invaliditetom koja poseduje parking karticu ako je ne prevoze u tom momentu jer je to ZLOUPOTREBA, a ako već zloupotrebljavate, nemojte zauzimati mesto ljudima kojima je ono neophodno!

– ako primete da se na obeleženom parking mestu za OSI nalazi vozilo koje nema parking karticu, prijavite Komunalnoj inspekciji na brojeve 026 415 0 500; 026 415 0 501; 026 415 0 506;

– NE PARKIRAJU se na mestima na kojima nije dozvoljeno parkiranje po Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Tu je i uputstvo za OSI – Šta ako Vam napišu kaznu ili odnesu auto, a posedujete parking karticu za osobe sa invaliditetom?

– U slučaju da ste se propisno parkirali i da posedujete parking karticu, a naplaćena vam je kazna, napišite zahtev za poništenje kazne sa obrazloženjem gde vam je napisana kazna i dostavite fotokopiju parking kartice i original na uvid u JP Parking servis Smederevo ispod Nadvožnjaka;

– U slučaju da ste se nepropisno parkirali na mestu na kome nije predviđeno parkiranje i „pauk“ vam je po nalogu Komunalne inspekcije ili Saobraćajne policije odneo auto, možete žalbu na rešenje uz dokaz o uplaćenoj taksi dostaviti Gradskom veću grada Smedereva koje o tome odlučuje. Iznos takse, rok i kome se upućuje žalba napisan je na rešenju koji ste dobili kada ste vozilo preuzeli.

Savez će u narednom periodu sa nadležnima raditi na tome da se parking prostori za osobe sa invaliditetom urede ili pronađu bolja rešenja tamo gde je moguće, kao i da se još i dodatno obeleže parking prostori koji su za korisnike invalidskih kolica kako bi se probudila svest svih vozača i putnika u automobilima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!