Kažnjeni klubovi za nameštanje mečeva, milioni i po neki bod, kako kome

15. april 2021 – Pre godinu i po dana fudbalski klubovi Smederevo i Kabel kažnjeni su od strane FSS, nakon prijave UEFA, kako je tada navedeno, zato što su „povredili integritet fudbalskih utakmica“. UEFA je nedavno ponovo srpskoj kući uputila dopis o dva sumnjiva susreta Prve lige i FSS, šta će, kazni ovoga puta Jagodinu i Borac, za utakmice koje su igrali sa Trajalom odnosno Železničarom. I sve bi to bilo u redu, ko mulja mora i da snosi konsekvence, ali zašto samo po jedan takmac u tim mečevima? A zanimljivo je i upoređivanje visine novčanih kazni i broja oduzetih bodova onomad, u oktobru 2019, i danas kažnjenim klubovima.

Na sednici Disciplinske komisije FSS, koja je danas održana, kako se navodi u saopštenju, u vezi sa dostavlјenim pisanim informacijama od strane nadležnih organa UEFA protiv GFK Jagodina i FK Borac 1926 Čačak, da su svojim činjenjem ugrozili i (opet ta formulacija) povredili integritet fudbalskih utakmica Prve Lige Srbije, kao i FK Železničar i FK Borac 1926, doneo je odluke, kojim se kažnjava GFK Jagodina oduzimanjem 6  bodova od onih koje je osvojio do izricanja ove kazne i novčanom kaznom u iznosu od šest miliona dinara. Kazna presuđena za FK Borac 1926 iz Čačka je oduzimanje takođe 6 bodova, ali četiri miliona dinara.

Železničar i Trajal – ništa! Barem tako stoji u zvaničnom saopštenju na sajtu FSS.

E sad, postavlja se logično pitanje, kako se to namešta rezultat ako tim s drug strane terena nema pojma o tome. Možda im bude malo sumnjivo, ali šta zna dete šta je 200 kila… Ili šta je dobra kvota na kladionici. Podsetimo, Borac je u Pančevu izgubio od Železničara sa 0:1, posle pomalo sumnjivog penala, dok se Jagodina sa gostovanja kod Trajala u Kruševcu vratila sa tri komada u mreži – bilo je 3:0 za domaćina. Tako iz odluke DK FSS proizilazi da su Borac i Jagodina bili zapeli da izgube, a njihovi protivnici, šta će, jadni, kad se već tako namestilo, to iskoristili.

Još nešto. Ovde treba staviti jedne pored drugih kazne koje su dobili Smederevo i Kabel za isti greh i ove današnje izrečene. Prvo, kažnjena su tada oba tima, Smederevci i Novosađani oduzimanjem po 10 bodova. A novčano Kabel sa tri, a Smederevo sa dva miliona dinara. U nekoliko reči, uzeto im je više bodova a manje pare u odnosu na Borac i Jagodinu. Da li u FSS smatraju da svaki naredni koga uhvate, čitaj – koga UEFA prijavi, mora da duplo više? A broj oduzetih bodova? Onda, pre dve godine bilo po deset, sad po šest. Tu je, moguće, popust na količinu, ipak su ovo dve utakmice, a ono je bila jedna.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!