Još 30 miliona € bespovratnih sredstava za razvoj lokalnih samouprava

14. april 2021 – Novi program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u Srbiji, a na spisku su i Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana, zvanično je otpočeo danas. Evropska unija opredelila je 30 miliona evra za ovaj trogodišnji program, usmeren na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije. Realizaciju programa EU PRO vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Evropska unija je tokom prethodne decenije, kako se navodi u saopštenju izdatom ovim povodom,  pružala podršku lokalnom razvoju, a sada se kroz EU PRO Plus uvodi i sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju. Institucije i akteri na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou dobiće tehničku podršku da unaprede kapacitete za integralno planiranje, a biće podržani i projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.

„Programi koje smo do sada sprovodili pokazali su da smo zajednički i udruženim snagama uspeli da ne samo ublažimo posledice pandemije tokom prošle godine već i da postignemo ono što će biti i cilj programa EU PRO Plus u narednom periodu, a to je i cilj evropskih integracija – bolji životni standard i ukupni kvalitet života svakog građanina naše zemlje, bilo gde da u Srbiji živi i radi”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Kako je Joksimović dodala, ravnomerni ekonomski razvoj jedan je od prioriteta Vlade, ali i važna tema i samog pristupnog procesa u okviru klastera 5-Resursi, kohezija i poljoprivreda, a u okviru njega poglavlja 22, koje se tiče regionalne politike i priprema za korišćenje strukturnih instrumenata Evropske unije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!