Nisu samo Smederevo i Kabel, UEFA opet upozorila FSS na nameštaljke

12. april 2021 – U oktobru pretprošle godine fudbalski klubovi Smederevo i Kabel odigrali su utakmicu koja je postala predmet interesovanja UEFA zbog velikog broja uplata na kladionicama, sa nezanemarljivim svotama. Epilog znamo, FSS je, da ne bude da ne sluša šta kaže UEFA, izrekao drastične kazne. I novčane i gubitak bodova i zabrane prelaska u viši rang.

Bilo pa se i zaboravilo, kad eto ti, opet se javlja UEFA, upozorava FSS na neke dve utakmice, na čije ishode su, ponovo, bile neočekivano visoke uplate u kladionicama, pazi sad, poglavito na Dalekom istoku! Ovi iz UEFA k’o da nemaju preča posla, samo nama se bave. Mora neko da im kaže da je nameštanje utakmica kod nas deo folklorne tradicije. Da ima pametnih pa da predlože da se to stavi na listu za zaštitu nematerijalnog nasleđa kod UNESCO, a ne tamo neko tancovanje i ćilimi.

Šala na stranu, ali da je ovde decenijama unazad poznat, recimo, sistem „3 za 3“, kao „vi nas pobedite kod kuće, mi vas ovde – i svima lepo“, to znaju i deca u fudbalskim petlićima. Problem je što, otkad je počelo ovo sa kladionicama, ni to više nije dovoljno zanimljivo. Sada su interesantni čuveni prelazi, ono “iz 2 u 1“, ili, još bolje “iz 1 u 2“, gde su i veće kvote. Lepe parice tu mogu da se uzmu, ko da odoli.

I onda dođe UEFA i pokvari nam zabavu. FSS, šta će jadan, mora da reaguje, još ne objavljuje koje su dve utakmice u pitanju, ali nema sumnje da ćemo i to saznati uskoro, jer moraju nekog, opet, da kazne, da pokažu da brinu o regularnosti domaćih fudbalskih takmičenja. Da nije tužno bilo bi…

Daleko od toga da nameštanja ishoda fudbalskih mečeva nema i u drugim zemljama. Samo, oni to, kanda, rade suptilnije. Ne mogu za neku tamo nameštenu utakmicu da znaju dvojica što piju zidarsko ispred seoske prodavnice. A i kazne su im, u ostatku civilizovanog sveta, daleko ozbiljnije, pa pre nego što nameste rezultat verovatno dva puta razmislile, da li da rizikuju da narednih nekoliko godina provedu pazeći da im ne ispadne sapun u zatvorskoj kupaonici. Najsvežiji primer je iz Španije, gde je direktor Osasune kažnjen, obratiti pažnju, sa 8 godina i 8 meseci zatvora za „sportsku korupciju“, kako se to tamo zove. Ćorku su zaradili i igrači, dvojica fudbalera Betisa, po godinu dana tvorze, koji su omogućili svojim (ne)činjenjem da Pamplona dođe do povoljnog rezultata i ostane u ligi.

A kod nas? Maksimalno čega treba da se plaše čelni ljudi klubova je da će im godinicu ili dve biti zabranjeno obavljanje funkcija u sportu. Fudbaleri ni toliko, mada su oni tu često najmanje krivi, samo im se kaže šta im je činiti ako hoće da dobiju platu. A ne mora da bude tako. Vlada Srbije je još 2012. usvojila predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika, kojim se, pored ostalog, uvode neki novi oblici krivičnih dela, kao što su zloupotreba u javnim nabavkama, ali i nameštanje utakmica. Predviđene zatvorske kazne su od 6 meseci do tri godine. I? Pa ništa. Ko još čita Službene glasnike.

S nestrpljenjem čekamo da se oglasi FSS, da vidimo koje su utakmice i koji klubovi sada u pitanju. I šta će da im rade, koje će da budu kazne. Mogla bi i tu da padne neka kvota, da se kladimo, a?

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!