Site icon podunavlje.info

Počinje izrada mape crnih ekoloških tačaka u Srbiji

Izvor: Centar za lokalnu samoupravu, 11. april 2021 – Centar za lokalnu samoupravu najavio je ove nedelje da počinje izradu „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“, kojom će biti evidentirani svi glavni zagađivači, ali i ugrožena prirodna dobra i spomenici prirode u Srbiji.

Broj ekoloških problema i kritičnih tačaka gde se evidentno narušava kvalitet životne sredine u Srbiji raste iz dana u dan, navode iz Centra, kao i činjenicu da je porasla i svest građana o ovom problemima, kao i jasna želja za njihovim aktivnim učešćem u njihovom razumevanju, ali i rešavanju.

Trenutno postoji Nacionalni registar izvora zagađivanja u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, međutim dometi ovog registra su ispod očekivanih, tvrde iz Centra za lokalnu samoupravu i objašnjavaju:

Prvo, sam pristup podacima je često komplikovan čak i za stručnjake u ovoj oblasti, dok je građanima bez iskustva registar potpuno nerazumljiva platforma. Sa druge strane, obim obrađenih informacija, očigledno često ograničen zakonskom regulativom, prvenstveno je fokusiran na velike izvore zagađenja, dok smo svedoci da čak i manji izvori kao što su neadekvatne lokalne toplane, divlje deponije, lokalni ispusti u manje vodotokove i drugo, svakoga dana stvaraju ogroman pritisak na životnu sredinu.

Izrada „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“, kako kažu, trebalo bi da omogući lak, razumljiv i brz pristup informacijama o izvorima zagađenja i lokacijama koje su ugrožene, ali i premostiti trenutni jaz između potrebe građana da lako dođu do željenih informacije i sistematizovane baze podataka sa svim relevantnim informacijama o gorućim ekološkim problemima u Srbiji.

Iz Centra za lokalnu samoupravu pozivaju sve lokalne organizacije da se uključe u ovo centralizovano mapiranje ekoloških problema, kako bi obuhvat relevantnih informacija prevazišao trenutne ograničene kapacitete državne i lokalne uprave.

https://lokalnasamouprava.org/pocinje-izrada-mape-crnih-ekoloskih-tacaka-u-srbiji/?fbclid=IwAR0SjyCKlKy5vFM-i5RLD_vFEVS2cBNx5X8LyWkpEjO450MDSAsdTsIFGtE

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Exit mobile version