Alki Zei „Konstantina i njeni paukovi“ – novi roman u izdanju Heliksa

SMEDEREVO, 7. april 2021 – Smederevska izdavačka kuća Heliks objavila je roman „Konstantina i njeni paukovi“ grčke spisateljice Alki Zei. Roman tematizuje jedan od ključnih problema s kojim se suočavaju mladi danas, a to je problem dostupnosti droge.

Poznata kao neprikosnoveni autoritet u pisanju književnosti za adolescente, višestruko nagrađivana u okviru young adult (omladinskog) literarnog žanra, Alki Zei (1925–2020) pisala je fikciju koja je na granici s biografijom ili ispovednom književnošću.

Kao što su osamdesetih tinejdžeri čitali i obožavali Kristijanu F. i kultni roman „Mi deca sa stanice Zoo“ i kroz njega se upoznavali s postojanjem tog užasnog univerzuma droge, današnji tinejdžeri mogu čitati o opasnoj mreži u koju upada Tina, ali u savremenijem i vremenski bliskijem okruženju.

Tina je trinaestogodišnjakinja čiji se život preko noći preokrenuo. Njeni roditelji se razvode, mama je trudna s drugim muškarcem, ona boluje od bronhitisa i iz poznatog i voljenog Ahena u Nemačkoj prinuđena je da se vrati u Grčku, kod babe, očeve majke, s kojom od rođenja ima jako loš odnos. U takvim okolnostima, koje nažalost pogađaju mnoge tinejdžere danas, ona postaje usamljeni, autodestruktivni depresivac, žrtva roditeljske izgubljenosti u svetu tranzicije i otuđenosti.

No, „Konstantina i njeni paukovi“ svakako nije samo roman o problemu s drogom i plavim pilulama. Još naglašenije autorka problematizuje sukob generacija, nerazumevanje između Tine i njene bake, koju ona naziva danskim imenom za babe, Farmur.

Nasuprot Farmur, Tina obožava Nemačku i svoj život u Ahenu. Kroz hronotopsko pomeranje, autorka uspeva da ukaže na to da problemi koji pogađaju mlade ne razlikuju nacionalnost. Upravo jer je ispričana kroz nevinu i naivnu perspektivu jedne tinejdžerke kojoj nedostaje životnog iskustva, ova priča je oslobođena didaktičkog ili sažaljivog tona kojim se odrasli uglavnom obraćaju deci kada zapadnu u probleme odrastanja. Autorka ne osuđuje Tinu, već je puna razumevanja i empatije za svoju junakinju, a time posredno i za mlade širom sveta koji imaju „dve kuće, dve sobe, dva kreveta i dva letovanja“ – s maminom porodicom i s tatinom porodicom.

Alki Zei sa fantastičnom harizmom pripoveda priču iz ugla tinejdžerke. Iako je u vreme pisanja knjige bila već u dubokoj starosti, posedovala je svevremeni dar razumevanja i emocionalne inteligencije. „Konstantina i njeni paukovi“ nije samo roman za adolescente, već i za sve one roditelje koji brinu o promenama kroz koje njihova deca prolaze. To je realističan i potresan živopisni roman, koji čitaoce vodi kroz vremensku i prostornu prizmu, upoznajući ga sa velikim temama savremenog sveta. Posebno se ističe činjenica da je roman aktuelan i adekvatan za sve one siromašne zemlje koje su teško podnele tranziciju i ratove, pa tako i za našu zemlju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!