Kolekcija decenija – izložba dela sa Oktobarskih salona od 2004. godine

SMEDEREVO, 2. april 2021 – Gradska galerija savremene umetnosti i Muzej u Smederevu otvaraju izložbenu sezonu za 2021. izložbom „Kolekcija decenija“. Izložba i istraživački rad istog naziva temelјe se na umetničkim delima iz kolekcije „Oktobarski salon“ i ovaj put se realizuju u saradnji sa Gradskom galerijom savremene umetnosti i kustoskinjom Natašom Radosavlјević Kuzmanović.

Izložbu su osmislili Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić, a umetnice i umetnici čiji radovi se izlažu su: Bilјana Đurđević, Nina Ivanović, Siniša Ilić, Žolt Kovač, Neda Kovinić, Karsten Konrad, Milorad Mladenović, Dragolјub Raša Todosijević, Milica Tomić, Škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo)

Kolekcija „Oktobarski salon“ osnovana je 2012. godine na osnovu poklona umetnica i umetnika koji su izlagali na međunarodnim izdanjima te oktobarske manifestacije od 2004. godine, a na inicijativu Kulturnog centra Beograda. Najveći deo Kolekcije dobio je svojstvo pokretnog kulturnog dobra, a 153 umetnička dela ukupno 104 umetnice, umetnika i umetničkih grupa nalaze se u jedinstvenom informacionom sistemu za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Kolekcija nastavlјa da raste zahvalјujući poklonima i otkupima.

U skladu sa odlukama Kriznog štaba o uvođenju mera zaštite za suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19, neće biti zvaničnog otvaranja izložbe, ali će posetioci moći da pogledaju izložbu 6. aprila od 12 do 17 časova. Narednim danima Muzej će biti otvoren za posetioce od 8 do 17 časova i vikendom od 10 do 15 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!