Site icon podunavlje.info

Akcija uspešno završena – sakupljen novac za semafor zagađenja

SMEDEREVO, 1. april 2021 – Za samo 17 dana, građani su prikupili sva potrebna sredstva da se kupi LED ekran za informisanje o kvalitetu vazduha, objavilo je danas popodne Udruženje Pro.Tok21, odnosno incijativa Crveni bedževi.

„Naši potpisi iz septembra nisu bili dovoljni da se novac iz budžeta grada opredeli za ovaj uređaj, pa smo i to prevazišli, i skupili novac sami! Više nema izgovora da se građanima Smedereva na centralnom gradskom trgu ne prikažu zvanični podaci sa republičkog merača u Đušinoj ulici“, navodi se u saopštenju, uz zahvalnost svima koji su učestvovali uz akciji.

Ranije tokom dana, Pro.Tok21 se medijima obratio još jednim saopštenjem. Naime, prošlog petka je održan prvi ekološki panel Smedereva u organizaciji ovog udruženja. Kako je saopšteno, iako su se teme ticale gorućeg pitanja upravljanja komunalnim otpadom na teriotiriji grada, a panel zamišljen kao diskusija koja izlaže izazove i predlaže rešenja, pozvani predstavnici donosilaca odluka iz Gradske uprave i JKP Zelenilo i groblja nisu se odazvali pozivu da učestvuju.

Panelu su, pored predstavnika organizacije i stručnih lica, prisustvovali eminentni govornici iz ove oblasti, navodi Pro.Tok, gospođa Mirjana Jovanović iz BOŠ-a, koja ima višegodišnje iskustvo u praćenju zelenih politika u Srbiji, i gospodin Antoan Avinjon, visoki predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji za portfolio zaštite životne sredine i klime i Poglavlje 27 Pristupnih pregovora EU i Republike Srbije.

Na panelu je planirano uručenje stručnog rada – pilot projekta za unapređenje proširenja mreže sakupljanja otpada u selima Smedereva, koji je izrađen u okviru projekta organizacije Pro.Tok21, novcem Evropske unije, a koji predstavlja ulaganje u unapređenje lokalne politike upravljanja otpadom. Predstavljena je i, u okviru istog projekta izrađena, aplikacija „Prijavi deponiju“, koja nadležnim službama za uklanjanje otpada treba da olakša posao, ističe ova organizacija.

Pro.Tok smatra da politika ignorisanja građana i organizacija građanskog društva, čak i onda kada one daju rešenja i prepuštaju svoje resurse Gradu, nedopustiv je propust državnih činovnika, navodi se pored ostalog u saopštenju, o čemu će, kako kažu, obavestiti  više instance – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije, Kancelariju za saradnju sa civilnim sektorom Republike Srbije, Agenciju za zaštitu životne sredine,  ombudsmana, predsednika države, kao i premijerku.

Exit mobile version