Od sutra upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022

31. mart 2021 – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetilo je danas da od sutra počinje upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu. Upis traje do 31. maja, s tim da škole mogu da upisuju prvake i posle tog datuma, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za testiranje i upis deteta u prvi razred osnovne škole, pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta. Ovu mogućnost je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, već prve nedelje roditelji zakazali termin za iskoristilo približno 14 odsto roditelja budućih prvaka.

Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu.

Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem – izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini, a zvanični podaci RZS-a o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!