Dalјinsko očitavanje vodomera i obračunavanje utrošene vode

SMEDEREVO, 30. mart 2021 – JKP Vodovod Smederevo započelo je drugu fazu primene integrisanih rešenja za automatizovanu mernu infrastrukturu, čime će se povećati efikasnost praćenja i kontrole distribucije i potrošnje vode, ali i pobolјšati pouzdanost sistema i smanjiti troškovi očitavanja, saopšteno je danas iz ovog javnog preduzeća.

Uporedo sa nastavkom pilot projekta dalјinskog očitavanja u selima sa autonomnim vodovodnim sistemima, u ovom komunalnom preduzeću izvršena je instalacija potpuno nove informacione platforme. Pouzdan i savremen softver u kombinaciji sa sistemom očitavanja na dalјinu i SCADA sistemom za merenje, praćenje i kontrolu potrošnje vode omogućiće sprečavanje gubitaka vode, postizanje brže identifikacije curenja, kao i skraćenje vremena od prikuplјanja i obrade podataka na terenu do naplate usluge vodosnabdevanja. Pored navedenih tehnologija za obračunavanje vode, JKP Vodovod Smederevo planira da u narednom periodu nabavi i informacioni sistem za dalјinsko upravlјanje očitavanjem stanja vodomera putem mobilne aplikacije. Praktično, čitači bi umesto dosadašnjeg manuelnog uzimanja stanja i popunjavanja čitačkih knjiga, korišćenjem smart uređaja i posebne aplikacije beležili promene na vodomerima i automatski ih prosleđivali na obradu. Osnovna prednost ovog sistema ogleda se i u mogućnosti fotografisanja stanja na vodomerima i jednostavnog uvoza u sistem preduzeća, čime bi se značajno skratilo vreme od očitavanja do fakturisanja i štampe računa.

U JKP Vodovod Smederevo očekuju da će primena savremenih tehnologija za dalјinsko očitavanje vodomera i obračun utrošene vode pored značajnog povećanja efikasnosti poslovanja preduzeća doprineti i unapređenju razumevanja potrošačkog ponašanja i obrazaca potrošnje, što bi značajno doprinelo do ekonomičnije potrošnje vode i očuvanja prirodnog resursa, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!