Nova ekološka katastrofa na levoj obali Dunava – stotine uginulih svinja

KOVILOVO, 28. mart 2021 – Udruženje „Eko-Pančevački rit“ upozorilo je krajem prošle nedelje na novu ekološku katastrofu koja preti Podunavlju. Ovo Udruženje je prijavilo nadležnima da je na oko kilometar od Kovilova, nedaleko od industrijske farme, istovareno više stotina trupala uginulih svinja.

Inspekcija je, kako se navodi na FB profilu Udruženja, izašla na teren, ali životinjski otpad nije uklonjen, već je, prema nezvaničnim saznanjima ovog udruženja, vlasniku farme neko dojavio, pa je u međuvremenu deponija zatrpana zemljom.

Inače, sve to, kako napominju iz Udruženja „Eko-Pančevački rit“, nalazi se na nepun kilometar od Kovilova, a oko 10 kilometara od centra Beograda. Prijavili su im građani, a oni veterinarskoj inspekciji. Prijavu su podneli  4. marta, a obaveštenje o navodno preduzetim merama dobili su desetak dana kasnije. Inspekcija je izašla na teren, kako se navodi u dopisu, ali nije našla leševe uginulih životinja, nego samo „humke velike površine“. Pošto ne postoji corpus delicti, kako bi se to pravničkim jezikom reklo, oni su prosledili prijavu u Beograd i sada je sve to, ovoga puta dečjim rečnikom kazano, „čiča-miča i gotova priča“.

Inače, za one koji ne znaju, kanal Vizelj je direktno povezan sa Dunavom, a u njega idu otpadne vode iz naselja Padinska Skela, iz pogona „Imleka” i „Frikoma” se slivaju u kolektor nekadašnjeg PKB-a i odatle bez filtracije direktno odlaze u Dunav.

Trebali podsećati da je ovo što se dogodilo kod Kovilova, nažalost, samo jedan od sličnih slučajeva u poslednje vreme; pre mesec i po dana bile su aktuelne tone pilećih nožica u Surčinu, a i na stranicama ovog portala mogli ste se informišete o svinjskim glavama koje su bačene nedaleko terena smederevskog Fudbalskog kluba Jezava.

Foto: FB Eko-Pančevački rit

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!