Još dva dana za prijavljivanje u registar zagađivača, kazne i milion dinara

28. mart 2021  – Privredna društva i druga pravna lica i preduzetnici u Srbiji imaju obavezu da do 31. marta pošalju u Nacionalni registar, Agenciji za zaštitu životne sredine, i lokalni registar, nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, kao izvori zagađivanja, podatke za prethodnu godinu, a kazne idu i do milion dinara.

To je predviđeno članom 8 Pravilnika o metodologiji za izradu nacionalnog i lokalnog registra izvora zagađivanja kao i metodologiji za vrste načine i rokove prikupljanja podataka, koji je na snazi već deset godina, a dopunjen pre pet. Sada se najavljuje da će, da li zbog pritiska međunarodne zajednice ili zbog objektivno lošeg stanja životne sredine u nas, biti revnosnije primenjivan.

U tom podzakonskom aktu popisane su delatnosti i minimalne granične vrednosti za izveštavanje nadležnom registru, a kazne za nedostavljanje relevantnih podataka, po Zakonu o zaštiti životne sredine, iznose između pola miliona i milion dinara.

Na osnovu pozitivnih propisa sledi da podatke moraju da dostave jedino privredni subjekti koji emituju zagađujuće materije. Ipak, s obzirom na visinu predviđenih lica, sva pravna lica i preduzetnici trebalo bi da provere u jedinici lokalne samouprave da li su dužna da je obaveste, budući da opštine različito tumače obavezu. Naime, neki sekretarijati za zaštitu životne sredine zahtevaju dostavljanje obaveštenja i od privrednih subjekata koji nisu zagađivači, da bi konstatovali da li obveznici obavljanjem svoje delatnosti emituju zagađujuće materije.

Foto: podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!