Smederevska tvrđava: O viteštvu i vitezovima u za to pravom ambijentu

SMEDEREVO, 28. mart 2021 – U protekla dva dana, tačno u podne, kako je i najavljeno iz JP Smederevska tvrđava, posetioci drevnog zdanja bili su u prilici da se kroz zanimljivu priču upoznaju sa vitezovima i viteštvom.

Sve će se ponoviti i narednog i u vikendima koji slede, dok okolnosti ne dozvole da Tvrđava ponovo ugosti prave viteške borbe, modernih vitezova:

– Namera nam je da, što bi se reklo, održavamo vatru, da dočekamo da Tvrđava ponovo bude mesto na kome će okupiti svi oni koji čuvaju tu tradiciju, kroz turnire, borbe i na svaki drugi način. Planirali smo da tokom proleća ovde bude jedno takvo događanje, sada je to još jednom odloženo zbog poznate situacije sa pandemijom, nadamo se da bude na jesen – kaže Goran Jovšić iz JP Smederevska tvrđava, koji je posetioce i danas vodio kroz  ovu zanimljivu temu.

A imalo se šta čuti, uz poznate, manje znane činjenice, pa i, kako bi se to modernim rečnikom kazalo – trivije o akterima doba vitezova, nešto što ne može da se nađe u udžbenicima istorije, čak ni na sveznajućem Internetu. No, da ne otkrivamo, kako bi rečeno, ovo će se ponoviti i narednog i svakog sledećeg vikenda u Tvrđavi ovog proleća, pa sve koje to zanima mogu da čuju iz prve ruke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!