Od noćas letnje vreme – Da li nam je ovo poslednje pomeranje kazaljki?

27. mart 2021 – Letnje računanje vremena počinje noćas, u nedelju 28. marta, u 2 časa, pomeranjem kazaljki na časovniku za jedan sat unapred, na 3 časa. Dakle, spavanje će biti sat kraće, dan će počev od sutra biti za sat duži.

Obavezno pomeranje sata, kako smo već navikli, događa se dva puta godišnje. Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu i, da li treba podsećati, završava se poslednjeg vikenda u oktobru. Međutim, prema odluci Evropskog Parlamenta, koja datira još iz 2018, to od opvoe godine ne bi trebalo više da bude slučaj. Naime, građani Evropske unije tada su u ubedljivom procentu, sa 84 odsto, izglasali ukidanje pomeranje kazaljki dva puta godišnje.

Tada su poslanici u Evropskom parlamentu zaključili da bi poslednje zajedničko pomeranje sata na letnje računanje vremena trebalo da se dogodi, baš sada, u poslednjoj nedelji marta 2021. godine, a države članice koje žele da ostanu pri zimskom računanju vremena trebalo bi da svoje standardno vreme promene u poslednjoj nedelji oktobra 2021. Ali, po svemu sudeći, od toga neće biti ništa, pregovori na ovu temu u Evropskom parlamentu,  da li je ovo zaista poslednje obavezno pomeranje sata, i dalje nisu počeli. Da li zbog korene ili drugih mukama koje muče Evropljane, ova odluka još nije potvrđena u Parlamentu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!