Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 24. mart 2021 – Opština Smederevska Palanka je jedna od 65 opština u Srbiji koja učestvuje u projektu “Čista Srbija“, čime su se stvorili uslovi za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji opštine. Projekat finansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Zbog toga je danas, po hitnom postupku, održana sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka na kojoj je doneta odluka o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti u javnoj svojini neposrednom pogodbom, što je jedan od preduslova da se započne izgradnja postrojenja.

Odluka je doneta jednoglasno, a izgradnja postrojenja, kako se danas čulo, trebalo bi da počne do kraja ove godine.

– Ovim projektom opština Smederevska Palanka dobiće vodovod i kanalizaciju na preko 80 odsto svoje teritorije. Mi smo jedna od prvih opštine u Srbiji koja će potpisati ugovor o realizaciji, a otkup zemlјišta će se vršiti u Palanci, Ratarima, Kusatku, Selevcu i Goloboku. Najveća fabrika za prečišćavanje otpadnih voda biće sagrađena u Palanci, druga će biti za sela Kusadak i Ratare, treća u Selevacu i četvrta u Goloboku. Manja sela priklјučivaće se na ova četiri postrojenja  objasnio je predsednik palanačke opštine Nikola Vučen.

Program “Čista Srbija”, koji Vlada Republike Srbije realizuje na osnovu Sporazuma sa Narodnom Republikom Kinom, podrazumeva da će u narednih pet godina na teritoriji cele Srbije, tamo gde je neophodno, biti izgrađena infrastruktura za prečišćavanje otpadnih voda.

Informacija: zvanična Internet prezentacija Opštine Smederevska Palanka, smederevskapalnka.rs

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!