Nastavnici dali „dvojku“ za organizaciju nastave u pandemiji

Izvor: novaekonomija.rs, 18. mart 2021 – Nadpolovična većina nastavnika, ili skoro 65 odsto njih, imalo je probleme u komunikaciji ili saradnji s roditeljima tokom korona-krize i održavanja onlajn nastave. Preko četiri petine njih smatra da je nastavnike tokom pandemije trebalo dodatno finansijski nagraditi, rezultati su druge ankete kojom Nova ekonomija istražuje posledice zdravstvene krize na obrazovanje.

Anketa u kojoj je učestvovalo oko četiristo prosvetara potvrđuje da je onlajn školovanju neophodno poboljšanje, kao i da su se neki problemi koji su opterećivali i „obične“ učionice premestili i u digitalni svet.

Na to ukazuje podatak da bi skoro polovina nastavnika organizaciju nastave u doba korone ocenila dvojkom, a da bi skoro 14 odsto njih „oborilo“ ovaj sistem rada kecom na popravni. Manje od jedan odsto nastavnika bi onlajn ocenili najvišom ocenim.

Približno 78 odsto učesnika u anketi smatra da ima još prostora za unapređenje organizacije nastave tokom pandemije.

Najveći problem za trećinu prosvetara tokom pandemije bila je to što „deca ne shvataju nastavu dovoljno ozbiljno“.

Po 20 odsto nastavnika dodaje da je gorući problem ili nedovoljna opremljenost prosvetara ili nedovoljna opremljenost dece, dok skoro 24 odsto smatra da je to preobimno gradivo. Čak četiri petine obrazovnih radnika smatra da školsko gradivo treba smanjiti.

Tri četvrtine prosvetara je išlo na seminare ili obuke za korišćenjenje informacionih tehnologija, a oko njihove svrsishodnosti su mišljenja podeljena – 48 odsto smatra da su im ta iskustva bila korisni za organizaciju nastave na daljinu, s čim se ne slaže preostalih 52 odsto.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/nastavnici-dali-dvojku-za-organizaciju-nastave-u-pandemiji

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!