Uslov za putovanje u inostranstvo: Digitalni ili kovid pasoš – nije isto

Izvor: novaekonomija.rs. 15. mart 2021 – Zvaničnici Evropske unije nagovestili su prošle nedelje da će za ulazak u države-članice biti potrebna neka vrsta sertifikata, kojim se potvrđuje da je putnik imunizovan protiv koronavirusa.

Digitalni pasoš je mobilna aplikacija Travel Pass Međunarodne asocijacije za avio saobraćaj (IATA) trebalo bi da zameni papirne potvrde o vakcinacijama ili testiranju na COVID-19.

Ali, digitalni pasoš nije ono što sve češće zovemo „kovid pasošem“. IATA na svom sajtu ističe da upotreba ove aplikacije ne znači da će nam vakcina protiv korone biti obavezni uslov za putovanja, već da će to zavisiti od politike određenih zemalja.

Dakle, ukoliko država u koju želimo da putujemo odredi da će uslov za ulazak u nju biti potvrda o vakcinaciji ili negativan test, onda ćemo te podatke moći da odnesemo u digitalnom obliku, umesto da nosimo papire.

Travel Pass aplikacija bi trebalo da sadrži objedinjene informacije o tome koji su trenutni uslovi za ulazak u strane države, ali o tome koje laboratorije ili centri na određenoj destinaciji omogućavaju testiranje ili vakcinaciju koju su preduslov za putovanje, objašnjava se na sajtu IATA.

Preko aplikacije će biti omogućemo i da sertifikovane laboratorije bezbedno dostavljaju potvrde, kao i da putnici nakon toga dobiju uverenje da su im prikupljene potvrde dovoljne za njih plan putovanja. Ove setifikate bi zatim preko aplikacije mogli da upute i svojim organizatorima putovanja ili avio prevoznicima.

IATA ističe da će, za one putnike koji nemaju smart telefone biti dostupne i klasične, paprine verzije, kao i to da će aplikacija biti besplatna za građane, a da cena koju će avio kompanije plaćati još uvek nije poznata, ali da će se truditi da ona bude „što je moguće niža“.

Aplikaciju trenutno nije moguće pronaći ni skinuti, a informaciju koji smo dobili od operatera Er Srbija kol centra je da to neće ni biti moguće sve dok ne počne testiranje.

Iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) za Novu ekonomiju kažu da pozdravljaju to što je Srbija počela da radi na izdravanju digitalnih sertifikata, ali da ovaj sistem i dalje pokazuje dosta manjkavosti, ističući da pre svega misle na brzinu obrade podataka.

Što se tiče uslova za putovanje u strane države, iz UTAS-a kažu da je sve i dalje neizvesno, ali i smatraju da bi eventualno uvođenje „kovid pasoša“ odnosno vakcinacije kao uslova za putovanje dovelo do neizbežne diskriminacije.

„Problem sa uvođenjem kovid pasoša nastao je kada uzmemo u obzir kategorije građana koji ne smeju primiti vakcinu, ali i države koje još nisu počele masovnu imunizaciju,“ navode iz UTAS-a u odgovoru za Novu ekonomiju.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/u-%C4%8Demu-je-razlika-izme%C4%91u-digitalnog-i-kovid-paso%C5%A1a

Skorašnji članci