Na brodu u smederevskoj luci carinici otkrili višemilionski šverc nafte

SMEDEREVO, 13. mart 2021 – Carinici su juče, prilikom vanredne kontrole jednog domaćeg broda u luci Smederevo, utvrdili da u njegovim brodskim tankovima nedostaje više od 95.000 litara nafte, čija bi tržišna vrednost bila oko 15 miliona dinara, navodi se u današnjem saopštenju Uprave carina.

Naime, nakon višemesečnog praćenja došlo se do podataka da brod ulazi u našu zemlju i izlazi iz nje sa nerealno velikim količinama pogonskog goriva, za šta ne postoji ekonomska opravdanost, a osim toga sumnju je izazivala i činjenica da je posada zbog nemogućnosti lociranja u našim teritorijalnim vodama isključivala elektronski sistem za praćenje plovila RIS.

Prilikom poslednje detaljne kontrole broda, koji je u luku Smederevo pristao zbog utovara rude, otkriveno je da je opremljen mehanizmom za lažiranje pri merenju goriva, zahvaljujući kojem se prilikom kontrola uvek očitava količina nafte koja odgovara brodskoj posadi.

Carinici su potpunom demontažom jednog mernog mesta otkrili da se ispod poklopca nalaze lažne sonde u vidu epruveta i cevi i da je količina nafte u brodskom tanku neuporedivo manja od prethodno očitane. Кonstatovano je da na brodu ima jedva nešto više od 5.000 litara nafte i da upoređivanjem sa brodskom dokumentacijom nedostaje količina od 95.508 litara ove akcizne robe.

Ovim je, kako navode iz Uprave Carina, raskrinkan mehanizam kojim je brodska posada, najverovatnije u dužem periodu, vršila milionske malverzacije sa pogonskim gorivom.

Slučaj su u dalju nadležnost preuzeli policija i tužilaštvo koji će se zbog postojanja elemenata krivičnog dela baviti daljom istragom.

Foto: Uprava Carina

Skorašnji članci

error: Content is protected !!