Site icon podunavlje.info

Prikupljanje novca za semafor zagađenja – akcija počinje uskoro

SMEDEREVO, 12. mart 2021 – Nakon inicijative da se na centralnom gradskom trgu postavi LED ekran koji informiše Smederevce u svakom trenutku kakav je vazduh koji dišu, koju je potpisalo 4567 građana, i koju su 9. novembra Gradskoj upravi predali predstavnici Crvenih bedževa, ništa se nije dogodilo. Pošto je inicijativa, iz (ne)poznatih razloga „na čekanju“ kod donosilaca odluka, Crveni bedževi uskoro pokreću prikupljanje novca za semafor zagađenja iz zajednice.

Ceo proces prikupljanja novca biće transparentan na platformi donacije.rs, a uplate mogu biti i anonimne (ako ne unesemo svoje ime), ali su javne. Doniranjem putem linka, na platformi donacije.rs, ili uplatom na račun organizacije (što se takođe prikazuje na platformi), svaki građanin ili privredni subjekt moći će da podrži kupovinu ovog uređaja koji će služiti opštem dobru zajednice. Biće određene i lokacije u gradu, gde će građani moći fizički da predaju svoju donaciju, što će se opet sistematično prikazivati javno na platformi donacije.rs. Visina donacije nije određena.
Paralelno sa prikupljanjem novca, Crveni bedževi predali su svu potrebnu dokumentaciju nadležnim institucijama, kao i pismo namere gradonačelniku Smedereva, kako bi se dobile na vreme potrebne dozvole za postavljanje uređaja na zid jedne od dve stambene zgrade, koje se nalaze na samom Trgu republike. Kad bude kupljen LED ekran, on se postavlja na dogovorenom mestu, softverski se povezuje sa republičkim meračem kvaliteta vazduha (nalazi se u centru grada, u Ulici vojvode Đuše), i 24 časa direktno prenosi podatke, sa jasnim preporukama za sve Smederevce.
Prikupljanje počinje kroz nekoliko dana, a sve informacije lako se mogu naći na sajtu organizacije protok21.org.rs ili na profilima Crvenih bedževa.

Exit mobile version