Vakcine – Kompanije očekuju dobit, a akcionari već stekli bogatstvo

Izvor: theguardian.com, 7. mart 2021 – Vakcine protiv kovida obećavaju povratak u normalniji život, ali su i stvorile globalno tržište u vrednosti od više desetina milijardi dolara godišnje za neke farmaceutske kompanije, piše londonski Gvardijan u tekstu koji prenosimo. Mada se većina njih obavezala da će svoje vakcine ponuditi po neprofitnoj osnovi, u igri velikih brojki, jer u pitanju su takve količine, i minimalna zarada po dozi znači ogroman profit.

Među najvećim dobitnicima biće Moderna i Pfizer – dve veoma različite američke farmaceutske kompanije koje obe naplaćuju nešto više od 30 dolara po osobi za zaštitu sa dve doze. Iako je Moderna osnovana pre samo 11 godina, nikada nije iskazala zaradu i imala je samo 830 zaposlenih pre pandemije, Pfizer pa vuče korene još iz 1849. godine, prošle godine je ova kompanija ostvarila neto dobit od 9,6 milijardi dolara i zapošlјava skoro 80.000 ljudi.

I drugi proizvođači lekova, kao što su britansko-švedska AstraZeneca i američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson, obavezali su se da će svoje vakcine pružati na neprofitnoj osnovi dok se pandemija ne završi.

Da li će ovo tržište nastaviti da živi i da ubuduće donosi u novac, zavisiće od toga da li će vakcine biti od one vrste koja treba da se primi samo jednokratno – kao za ospice – ili će biti potrebna redovna vakcinacija, poput gripa. U svakom slučaju, u neposrednoj budućnosti očekuje se velika finansijska dobit.

Pfizer / BioNTechmRNK vakcina

Pfizerova vakcina, razvijena sa nemačkim BioNTech-om, prva je odobrena, karakteristično je da mora da se čuva na izuzetno niskim temperaturama (-70 ° C). Vlade su naručile oko 780 miliona doza, uklјučujući SAD (200 miliona doza za 3,9 milijardi dolara) i komisiju EU (300 miliona), dok će 40 miliona doza ići preko Covak programa u zemlјe sa nižim prihodima. Za dve doze u SAD treba platiti oko 39, a u EU oko 30 dolara.

Očekivana prodaja 2021. godine: 15 – 30 milijardi dolara.

Pfizer, koji deli troškove i marže podjednako sa BioNTech-om , očekuje 20 milijardi dolara u prodaji 2021. godine na osnovu trenutne potražnje. Konačni iznos mogao bi biti dvostruko veći, jer u Pfizeru kažu da ove godine potencijalno mogu da isporuče dve milijarde doza. Analitičar Barclais-a Carter Gould predviđa prodaju od 21,5 milijardi dolara 2021. godine, 8,6 milijardi naredne godine i 1,95 milijardi 2023. godine, pod pretpostavkom da je vakcina sa jednokratnim dejstvom.

Dvoje osnivača BioNTech , muž i žena Virolainen Sahin i Ozlem Tureci, oboje lekari, postali su multimilijarderi prošle godine, kada im je potencijal vakcine i dogovor sa Pfizer doneo rast akcija na berzi od 156 posto.

Moderna mRNK vakcina

Vakcina koju je proizvela američka firma za biotehnologiju mora se čuvati na temperaturi zamrzivača (-20 ° C). Velika Britanija je naručila 17 miliona doza, EU je kupila 310 miliona sa opcijom za dodatnih 150 miliona 2022. godine, dok je američka vlada naručila 300 miliona. Japan je kupio 50 miliona. Moderna naplaćuje 30 dolara za potrebne dve doze u SAD-u i 36 dolara u EU.

Očekivana prodaja 2021. godine: 18–20 milijardi dolara.

Moderna je saopštila da očekuje do 2021. godine prodaju od 18,4 milijardi dolara. Analitičar Barclais-a Gena Vang predviđa prodaju od 19,6 milijardi dolara, 12,2 milijarde dolara 2022. godine i 11,4 milijarde dolara 2023. godine, pod pretpostavkom ponovlјenih vakcinacija.

Promena cene akcija tokom proteklih 12 meseci za Modernu je čak + 372%.

Grupa investitora koja je podržala kompaniju kada je osnovana 2010. godine ostvariće značajan povraćaj.  Stephane Bancel, 48-godišnji francuski izvršni direktor, poseduje 9% akcija, koje sada vrede skoro 5 milijardi dolara.

Johnson & Johnson adenovirusna vakcina

J & J’s jab , prvu svetsku vakcinu Covid-19 sa jednom injekcijom razvio je njegov ogranak Janssen u Belgiji. Koristi adenovirus-26, retku varijantu virusa prehlade. Odobren je u SAD krajem februara i može se čuvati na standardnim temperaturama frižidera najmanje tri meseca. Velike narudžbine uklјučuju SAD, Veliku Britaniju (30 miliona doza plus opcija za 22 miliona), EU (do 400 miliona doza) i države u programu Covak (500 miliona doza do 2022).

Očekivana prodaja 2021. godine: do 10 milijardi dolara.

Kompanija teži da ove godine isporuči najmanje milijardu doza, što bi joj donelo 10 milijardi dolara. Američka vlada naručila je 100 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 200 miliona, a plaća 10 dolara po injekciji.

Promena cene akcija tokom proteklih 12 meseci, kod ove firme, nije tako dramatična; + 7,7%.

AstraZeneca adenovirusna vektorska vakcina

Vakcina razvijena sa Univerzitetom Oksford koristi modifikovani virus prehlade šimpanze i može se čuvati na temperaturi frižidera. Virusne vektorske vakcine koriste bezopasni virus da bi dostavile deo genetskog koda ćelijama. Velike narudžbine stigle su iz Velike Britanije (100 miliona), EU (do 400 miliona), SAD (300 miliona) i Japana (120 miliona funti).

Očekivana prodaja 2021. godine: 2 milijarde do 3 milijarde dolara.

Analitičari kompanije SVB Leerink predviđaju prodaju od 1,9 milijardi dolara ove godine i 3 milijarde dolara 2022. Brojka za 2021. godinu mogla bi biti daleko veća ako AstraZeneca postigne svoj ambiciozni cilј od 3 milijarde doza. Kompanija se obavezala da će vakcinu isporučivati na neprofitni način tokom ove pandemije, a za dve doze naplaćuje 4,30 do 10 američkih dolara.

Promena cene akcija u poslednjih 12 meseci kod njih -8,6%

Sinovac Inaktivirana virusna vakcina

Ova vakcina ušla je u upotrebu za hitne potrebe u nekoliko kineskih gradova od prošlog leta, a kinesko regulatorno telo odobrio ju je početkom februara. Sinovac, sa sedištem u Pekingu, sklopio je poslove sa Brazilom, Čileom, Singapurom, Malezijom i Filipinima. U januaru su Turska i Indonezija ovom vakcinom započele kampanje vakcinacije. Sinovac takođe planira da isporuči 10 miliona doza vakcina državama Covak.

Očekivana prodaja 2021. godine: više milijardi dolara, ali nejasno koliko.

Sinovac tvrdi da ove godine može da proizvede više od milijardu doza. Cena vakcine je 60 dolara za dve injekcije. Indonežanski partner Sinovac Bio Farma, koji je naručio najmanje 40 miliona doza, rekao je da bi lokalno vakcina koštala 27,20 dolara za dve doze.

Promena cene akcija u poslednjih 12 meseci -21,6%.

Sputnik V, Institut Gamaleja / Ruski fond za direktna ulaganja, adenovirusna vakcina

Iako je regulatorna tela EU još nisu odobrila, Mađarska i Slovačka kupile su rusku vakcinu Sputnik V. Ukupno ju je naručilo više od 50 zemalјa, uklјučujući Iran, Alžir i Meksiko. AstraZeneca testira kombinaciju svoje vakcine u dve doze sa Sputnikom.

Očekivana prodaja 2021. godine: nejasno, ali moguće milijarde.

Institut se trudi da masovno proizvode Sputnjik u Rusiji, ali iz RDIF, tamošnjeg fond, kazali su prošlog meseca za Financial Times da su potpisani ugovori sa 15 proizvođača u 10 zemalјa za proizvodnju 1,4 milijarde doza. Za potrebne dve doze međunarodno će, kažu, naplatiti 20 dolara ili manje, ali ih u Rusiji nude besplatno.

Novavak rekombinantna proteinska vakcina

Vakcina Novavak koristi mali fragment laboratorijski napravlјene verzije proteina Sars-CoV-2. Američka firma nada se regulatornom odobrenju u Velikoj Britaniji, SAD-u i drugim zemlјama u prvoj polovini godine. Kompanija se dogovorila da će isporučiti 300 miliona doza, uklјučujući Veliku Britaniju (60 miliona doza), EU, Kanadu i Australiju. Nada se da će proizvesti 150 miliona doza mesečno i očekuje se da će biti jeftiniji od rivala. Prema Financial Times-u, kompanija se složila da naplati 3 dolara za injekciju u Africi. Vakcina će se praviti i u Stockton-on-Tees-u na severoistoku Engleske i može se čuvati na temperaturi frižidera.

Očekivana prodaja 2021. godine: „nekoliko milijardi dolara“.

Na osnovu ovih poslova, Novavak je ove nedelјe najavio da vidi „potencijal za nekoliko milijardi dolara prihoda u narednih 12 meseci“. Ovo će porasti, jer Novavak očekuje da će moći da napravi dve milijarde doza godišnje do sredine 2021. godine, zahvalјujući partnerstvu sa Institutom za serum u Indiji.

Promena cene akcija u proteklih 12 meseci: čak + 1.128%.

Najveći finansijski dobitak pripašće menadžerima fondova kao što su Vanguard i BlackRock, koji su najveći deoničari.

CureVac mRNK vakcina

CureVac očekuje objavlјivanje rezultata za svoju vakcinu CVnCov u aprilu i nada se da će u EU dobiti odobrenje do juna. EU je unapred naručila 225 miliona doza sa opcijom kupovine dodatnih 180 miliona. Za razliku od drugih mRNK vakcina, CureVac injekcija se može čuvati na temperaturi frižidera. Zajedno sa GSK, koja poseduje skoro 10% nemačke firme, nastoji da razvije i sledeću generaciju za više novonastalih verzija Covid-19 u jednoj vakcini.

Očekivana prodaja 2021. godine: nejasna – cene još uvek nisu otkrivene, ali imaju profit.

Biotehnologija sa liste Nasdak namerava da proizvede do 300 miliona doza ove godine i 600 do milijardu doza 2022.

Promena cene akcija; + 45,5%.

Najveći akcionar je nemački milijarder Dietmar Hopp, suosnivač softverske kompanije SAP. Poseduje više od 80% CureVac-a, koji sada vredi više od 12 milijardi dolara.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!