Odluka o eventualnom uvođenju policijskog časa narednih dana

BEOGRAD, 1. mart 2021 – Današnji sastanak Kriznog štaba još jednom je, očigledno, podelio njegove članove – one sa medicinske i one sa političke strane. Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković kazao je nakon sastanka da je medicinski deo tog tela predložio uvođenje policijskog časa u cilju borbe protiv koronavirusa, a da će odluka biti doneta narednih dana.

Gojković je naveo da medicinski deo Kriznog štaba smatra da smanjenje rada za sat, dva ili tri u objektima gde je veliki promet, ne donosi ništa u pogledu borbe protiv širenja koronavirusa.

Beleži se povećanje broja zaraženih i ono što je medicinski deo Štaba predložio danas je da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata, jedino kroz vid vanrednog stanja, odnosno policijskog časa, rekao je on, uz napomenu da je to jedini način da se spreče kontakti, bar na sedam do 10 dana.

Prema njegovim rečima, stav tog dela štaba jeste da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije rešenje, bez ulaženja u to kakve bi ekonomske posledice „lokdaun“ izazvao.

On je rekao da je ostalo da se članovi Štaba sastanu u sledećih dan, dva ponovo, da se do tada obave različite konsultacije i da se zatim donese adekvatna odluka, koja je najbolja za sve.

– Moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome da podnesemo, ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima – sociološki, psihološki, mentalno – eventualno novi „lokdaun“, rekao je Gojković.

Gojković je, odgovarajući na pitanje koliko se bolnica vratilo u kovid sistem, naveo da je svaki dan sve veći broj pacijenta, a time se i povećava udeo u bolničkim kapacitetima.

On je ponovio da epidemiološka situacija zavisi od poštovanja mera, a da li ćemo se odgovorno ponašati zavisi od nas samih, napomenuvši da će se poštovanje mera videti kroz brojke.

Gojković je ukazao na to da je i dalje nepoštovanje mera primetno, jer je tokom vikenda zatvoreno 44 objekata na teritoriji Srbije zbog kršenja mera, a problem predstavljaju i kućna okupljanja.

Informacija i foto: zvanična Internet stranica Vlade Srbije, srbija.gov.rs

 

Skorašnji članci