Site icon podunavlje.info

Srednja škola obavezna u novom predlogu strategije razvoja obrazovanja

BEOGRAD, 26. februar 2021 – Uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja jedan je od ključnih prioriteta Predloga strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine. Uvođenje državne mature treba da obezbedi veću jednakost svih učenika koji završe srednju školu, pri čemu će postojeća neujednačenost maturskih ispita, koji se razlikuje od škole do škole, po sadržaju, procedurama i kriterijumama, biti prevaziđeni standardizovanim testovima za čitavu generaciju.

Ovo je danas, na onlajn javnoj raspravi, izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, napominjući da je predloženom strategijom predviđeno uvođenje godišnjih inicijalnih testova koje će pripremati Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja. Uvođenjem državne mature, kako je reako, smanjiće se troškovi učenika i njihovih porodica, a povećati šanse za nastavak školovanja.

Još jedna onlajn javna rasprava o predlogu strategije zakazana je za 2. mart, dok će 8. marta biti održana u Klubu poslanika u Beogradu.

Exit mobile version